IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:18 | 17 ноември 2018
Обновен: 10:42 | 16 април 2024

12 300 майки са се върнали на работа, преди детето да навърши 1 г.

Майчинството у нас е най-дълго в ЕС - 58 седмици и половина

По материала работи: Слав Велев
12 300 майки са се върнали на работа, преди детето да навърши 1 г.

Майчинството у нас е най-продължителното в ЕС - 58 седмици и половина. Липсата на кадри на пазара на труда вади на дневен ред темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа. За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето им да навърши годинка, използвайки възможността да получават, освен заплата , половината от полагаемото им се майчинство.

 

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във Варна по време на регионален форум, посветен на майчинството и кариерата. Като ефективна мярка в подкрепа на работещите майки Зорница Русинова открои и схемата „Родители в заетост”, която се финансира с европейски средства. „Тя цели да се осигури детегледачка на родителите, които не могат да се върнат на работа, тъй като децата им не са приети в градина. Детегледачките могат да са и от семейството, стига да са регистрирани на борсата. Осигурява се минимална работна заплата в рамките на 18 месеца до навършване на 5-годишна възраст на детето. Търсим начин с тази мярка да стимулираме и многодетните родители, да разширим обхвата до 12-годишна възраст”, обясни зам.-министърът.

 

По думите й бюджет 2019 е най-социалният, който сме имали. „Той предвижда 150 млн. лв. допълнително за майките с деца с увреждания, 40 млн. лв. допълнително за енергийни помощи. Предприети са и реформи в социалната сфера”, припомни Русинова като изрази надежда, че новият закон за социалните услуги ще влезе в парламента през следващите седмици, а законът за хората с увреждания ще получи одобрение в пленарната зала още идната седмица. „Продължаваме да подкрепяме общините в сферата на социалните услуги, при някои от които завишението в издръжката е до 18%. В края на ноември ще бъде отворена изцяло нова схема чрез европейските финансови инструменти. За първи път общините ще имат възможност да развиват медико-социална патронажна грижа. Акцентът вече ще бъдат интегрираните услуги”, информира зам.-министърът.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна