IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:43 | 21 ноември 2018
Обновен: 20:18 | 21 април 2024

Бизнесът обеща двуцифрен ръст на заплатите и догодина

КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работниците

По материала работи: Слав Велев
Бизнесът обеща двуцифрен ръст на заплатите и догодина

Бизнесът обеща ръст на заплатите и догодина, но сред коментарите, че той ще е двуцифрен, се прокраднаха и проценти под десет.

 

Работодатели, синдикати и министри разговаряха днес по темата за доходите при премиера Бойко Борисов.

 

Според шефа на КРИБ Кирил Домусчиев двуцифрен ръст на средните заплати има през последните две години и тази тенденция ще се запази през 2019 г. За още по-значително увеличение пречката била само квалификацията на работещите. Той обясни, че няма кадри и съответно желаещи за възнаграждения, които са "впечатляващи".

 

Според Пламен Димитров от КНСБ има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде гарантирана през следващата година. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор.

 

Според него за решаване на проблема с кадрите трябва да се търси начин за трайно привличане на хиляди българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна.

 

Димитър Бранков от БСК потвърди, че очакванията са за растеж на средната работна заплата заради недостига на работна сила, но за повишение, което да не надхвърли 7-8%.

 

Цветан Симеонов от БТПП коментира, че бизнесът е вдигал заплати и без призиви в предходните години и това ще продължи. Ръстът в обществения сектор обаче трябвало да е свързан с поставени предварително цели и тяхното постигане.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че голямата тема е политиката по доходите, като подчерта, че от 3.1 млн. заети само половин милион са в публичния сектор. Това е и инструментът за привличане на квалифицирана работна сила, за която според Дончев трябва да се борим. Ръстът на заплатите обаче поставял нов въпрос – кои производства след това ще станат неконкурентоспособни и какви промени в икономиката ще предизвика това.

 

Икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че инвестициите у нас не са намалели, а отбелязват ръст с повече от 2%. Бизнесът пък инвестирал в машини и съоръжения, което показвало, че иска да остане в България.

 

Синдикатите засегнаха и темата за запазване на българския въгледобив. По нея ще има нов разговор при премиера Бойко Борисов следващата седмица преди предстоящата среща за климата в Катовице, на която страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

 

На 29 ноември по инициатива на индустриалните федерации на "Подкрепа“ ще бъде организирано митинг шествие, което ще представи виждането пред институциите в подкрепа на родния въгледобив. То ще завърши пред сградата на ЕК у нас, тъй като тя налагала "да сме по-католици от папата“ по този въпрос.

 

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна