IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
10:07 | 17 декември 2018
Обновен: 18:25 | 21 март 2024

До 30-годишни българите си живеят с родителите

97% от българите до 29 г. разчитат на помощ от родителите си

По материала работи: Слав Велев
До 30-годишни българите си живеят с родителите

До 30-годишни българите живеят при родителите си, които не само им дават подслон, а и ги подпомагат финансово.Това се казва в доклад за младежта, който правителството е одобрило по предложение на спортния министър Красен Кралев. В документа е включено и социологическо изследване за демографския профил на младите и как живеят.

 

Тревожната зависимост на младежите от помощта на родителите е установена и чрез социологическо проучване, което е част от текста на доклада, пише "24часа".97% от младите българи в диапазона 15-29 години разчитат на финансовата помощ на родителите си, посочва документът. Дори и при поотрасналите в групата 25-29 години на пари от майките и бащите си разчитат 65 на сто от младите. Над половината от тези, които вече живеят самостоятелно, независимо дали с приятели, или семейно, също признават, че са им нужни средства от родителите.

 

66% от младите живеят с майка си и баща си или поне един от двамата до доста късна възраст. Дори и на прага на 30-те близо половината младежи все още не са направили семейство и дори не са заживели самостоятелно, установило правителственото проучване на демографската ситуация.Зависимостта от родителите личи и при проучването дали на младите хора, дори тези, които работят, са им достатъчни парите. За над 1/4 собствените доходи не стигат дори за храна, показало проучването.По-малък дял обаче твърдят, че са им нужни помощи от родителите, за да покриват останалите си сметки като телефон, ток, вода и пр.Практически всеки млад човек в България разполага с мобилен телефон, установило още проучването. Почти всички имат и компютър и достъп до интернет. В същото време обаче едва 29% разполагат със собствен автомобил.

 

Стряскащи са и данните от проучването на свободното време на младите. 46% от тях пушат, докато близо 70 на сто не спортуват. Книги четат по-малко от половината от българите до 30-годишна възраст.Младежката безработица в България е паднала до 9,9%, което е близо до нивата от предкризисната 2008 г. В същото време обаче само 18% от работещите до 30-годишна възраст са доволни от заплащането си.Допълнително под 1/3 от тях са намерили работа по специалността си, въпреки че според младите в България лесно се намира заетост.

 

dnes.bg

 

Четете още: Съседски туризъм по Коледа! Избираме Сърбия, гърците избират нас

Коментари

Новини Варна