IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:21 | 17 декември 2018
Обновен: 06:02 | 4 март 2024

ЕК: Дори при обжалване България трябва да плати глобата за БЕХ

Колкото пазарът е по-отворен, толкова по-независими сме от руския газ, заяви еврокомисарят Маргрете Вестагер

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс

Дори да обжалва днешното решение на Европейската комисия за глоба заради поведението на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в областта на търговията с газ, България ще трябва да плати. Това уточни еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер пред български журналисти в Брюксел, предава БТА. 
 

Тя отбеляза, че глобата е наложена заради отказ на БЕХ от 2010 до 2015 г. да осигури достъп за други доставчици до газопроводите и хранилищата за газ в нашата страна. По нейните думи запазването на целия капацитет на инфраструктурата не е било необходимо, но така други дружества не са можели да внасят газ или са били затруднени да съхраняват горивото.


Затова преценихме за необходимо да наложим глоба. Щяхме да се радваме да постигнем споразумение, но не беше възможно, макар да опитвахме в продължение на три години. Предложихме споразумение, но се оказа много трудно. Можеше да постигнем чувствително намаляване на глобата. Оказа се невъзможно, защото Народното събрание взе решение в обратната посока, поясни еврокомисарят.
 

Много рядко се случва глобите да не бъдат платени, посочи тя в отговор на въпрос. Дори решението на ЕК да бъде обжалвано, глобата пак трябва да бъде платена. Ако глобата не бъде платена, случаят ще бъде предаден на Съда на ЕС и той ще определи какво да се направи, за да бъде платена. Възможно е съдът да постанови всекидневна глоба до плащането на определената от ЕК глоба, добави тя.

 

Винаги оставяме време дадено решение да се преосмисли, ЕС е изграден на законността. Невинаги има съгласие по взиманите от ЕК решения, но това не отменя задължението глобата да се плати, заяви Вестагер. Започнахме случая по собствена инициатива и извършихме проверка заради открити доказателства. Когато не открием доказателства, няма дело, допълни тя, попитана дали днешното решение е свързано с жалба на частен доставчик на газ у нас.
 

Колкото пазарът е по-отворен, толкова по-независими сме от руския газ, заяви еврокомисарят. Тя уточни в отговор на въпрос, че са изчерпани възможностите, при които България да избегне наложената днес глоба от над 77 млн. евро. 


Investor.bg


Еврокомисията глобява БЕХ със 77 милиона евро

Коментари

Новини Варна