IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
10:40 | 10 януари 2019
Обновен: 19:28 | 15 март 2024

От 14 януари сиренето менте ще се продава на отделни щандове

Етикетът трябва напълно да е ясен за потребителите

По материала работи: Слав Велев
От 14 януари сиренето менте ще се продава на отделни щандове

От 14 януари влизат в сила новите правила за продажбата на имитиращи млечни продукти.

 

След тази дата те трябва да се продават на отделни щандове, добре обозначени и обособени, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

 

Той поясни, че гратисният период до 13 януари засяга не само търговците, а и производителите на имитиращи продукти.

 

Според новите правила крайната опаковка трябва да бъде произведена и пакетирана от производителя, а не от търговеца До момента се получаваше размиване на отговорността при злоупотреби с опаковките, поясни Присадашки.

 

В имитиращи продукти думата „млечен“ не трябва да съществува. А шрифтът на етикета трябва да бъде достатъчно голям и ясен, за да може крайният потребител да види, че се касае за немлечен продукт, допълни той.

 

„Нашата надежда и желание е да намалее консумацията на тези продукти, тъй като вече е доказано и научно, че те не са достатъчно качествени. Имат дори вредно отношение към организма с натрупване на консумацията. Надяваме се, че крайният потребител ще придобие все по-голяма култура на хранене и ще отдели плявата от житото“, заяви представителят на млекопреработвателите в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

 

Той коментира и друго изискване в наредбата - върху етикета изрично да бъдат посочени съставките, заместващи млякото и млечните продукти.

 

Присадашки посочи, че първоначално най-разпространен заместващ продукт била палмовата мазнина, която се добавя към сухото мляко. То пък се произвежда в големи количества в световен мащаб и по тази причина цената му е добра.

 

С течение на времето навлизат и още пълнежи - картофени и други нишестета. Те най-вече се ползват в имитации на типичния български кашкавал.

 

Вече е забранено с едни и същи машини в рамките на едно предприятие да се произвеждат истински и аналогови продукти, тъй като се получава смесване.

 

Засега асоциацията няма категорични данни дали това изискване се спазва.

 

Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна