IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:45 | 21 януари 2019
Обновен: 12:05 | 16 април 2024

Всяка година все повече хора да искат българско гражданство

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова

По материала работи: Слав Велев
Всяка година все повече хора да искат българско гражданство

Остава тенденцията всяка година все повече хора да искат българско гражданство. Особено силно това се вижда в последните 15 години, което се обвързва с членството в НАТО и ЕС, както и възможността във все повече държави да се пътува без визи.

 

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с журналисти.

 

За последните години комисията по българско гражданство към вицепрезидента е разгледала близо 22 хиляди преписки от кандидатстващи. Енигма, според Йотова, е броят на тези, които след като получат гражданство, остават в България.

 

Най-често молбите за гражданство са от хора, които имат български корени. Тези, които кандидатстват, трябва да владеят български език, но такова разбиране не срещам в другите институции, каза Илияна Йотова.

 

Имало решения на ДАБЧ, които удостоверявали български произход по исторически данни. Ето защо Йотова е на мнение, че удостоверенията изцяло трябва да бъдат премахнати, а всеки кандидатстващ да доказва, че има български произход, включително владеенето на български език. Има доста случаи, в които макар от МП да изпращат досие с положително становище, Йотова е отказвала да издаде указ заради разминавания в данните или непълни документи. В тези случаи се прави и втора проверка.

 

В същото време в закона за българско гражданство има доста текстове, които трябва да бъдат променени, посочи Йотова, цитирана от БТА.

 

По думите й ДАБЧ трябва да работи също толкова активно и за правата на българите в чужбина, а не само да издава удостоверения за български произход. Трябва ни изцяло нова политика за българите в чужбина, посочи вицепрезидентът и припомни усилията на МОН по отношение на училищата за българчета зад граница.

 

Вицепрезидентът е на мнение, че има смисъл да се създаде министерство за българите в чужбина, но само при условие, че то върши повече от това само да издава удостоверения за произход. Към момента все още няма механизъм за проверка на удостоверенията, които ДАБЧ издава. И ако не се получи допълнителна информация, когато бъде изискана, не се издава указ.

 

Напоследък почти няма молби за българско гражданство от лица, които кандидатстват заради инвестиции в икономиката.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна