IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
17:15 | 10 февруари 2019
Обновен: 07:42 | 17 април 2024

Заповед на БАБХ може да докара до фалит свинефермите в Северна България

Животновъдите на среща с ръководството на агенцията в понеделник

По материала работи: Слав Велев
Заповед на БАБХ може да докара до фалит свинефермите в Северна България

Част от свинефермите в Северна България може да бъдат изправени пред фалит заради скорошна заповед на хранителната агенция. Документът предвижда страната да бъде разделена на Северна и Южна България за нуждите на ветеринарния контрол и забранява движението на прасета между тези две условни части.

 

„Запознахме се тези дни с една заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Тя е продиктувана от решение на Европейската комисия от 22 януари, което от своя страна изменя едно друго решение на ЕК от 2014 година. Решението от миналия месец е свързано с мерките за спиране разпространението на вируса на африканската чума по свинете. Там са упоменати всички европейски държави, в които има разпространение на това заболяване включително и България. Тази заповед има много положителни неща, но изпитвам и сериозно притеснение, свързано с целия бранш.“, коментира за „Агрозона“ д-р Румен Караманов по време на Седмата Национална среща на земеделските производители в България. Той е управител на най-големия свинекомплекс в България, който се намира на територията на Добричка област. Според него заповедта не е съобразена с това, което се упоменава в европейската заповед от 22 януари, където разглеждат България като едно цяло.

agrozona.bg

Четете още: Даниела Дариткова: Не всички общински болници ще получат допълнително финансиране

Коментари

Новини Варна