IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:53 | 19 февруари 2019
Обновен: 21:15 | 25 април 2024

Бряст на 200 години пази Левски (СНИМКИ)

Дървото е единственият свидетел от залавянето на Апостола в Къкринското ханче

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Eдинственият останал свидетел от залавянето на Апостола в Къкринското ханче е бряст на 200 години. Тайнствено и достолепно, вековното дърво се извисява край плета, където Васил Левски е хванат от турските заптиета. Брястът е бил жив до 17 февруари 1997 г. Два дни преди годишнината от смъртта на Левски мълния го покосила и повалила ствола и клоните му. Според жителите на Къкрина, това е знак от неспокойния дух на Апостола. Дървото е било с височина 15 метра и обиколка 2,16 метра. След гръмотевичния удар започва реставрация на историческия символ и към момента той е укрепен със специална конструкция, лежаща върху бетонна плоча.

 

Къкринското ханче, където е заловен Апостола

 

На няколко метра от него, където е паднал Левски, е поставена възпоменателна каменна плоча. Надписът на нея гласи: "Тук на 27.XII.1872 год. при зори турски заптии ранили и заловили Апостола на свободата ни Левски. Оросено с кръвта му, това място говори, че... тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!".

 

Къкринското ханче е първият музей в страната, посветен на делото на Апостола. Наема се за нуждите на Вътрешната революционна организация седем месеца преди залавянето на Васил Левски. Той е хванат там призори на 27 декември 1872 г. Освен Апостола, там са заловени двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев-Латинеца. Обесват Дякона, а те двамата са освободени. След неговия арест ханчето се изоставя и забравя.

 

В края на 19-и век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите й. През 1931 г. то е възстановено след намесата на местни родолюбци. Д-р Параскев Стоянов посещава село Къкрина и мястото на залавянето през 1901 г.  Прави архитектурна скица на основите на ханчето. На 26 декември същата година поставят паметната плоча, която посетителите могат да видят и днес. По-късно гражданският комитет „Васил Левски” в Ловеч подема идеята за възстановяването на ханчето. Уредена е музейна експозиция.

 

Пътят на Васил Левски от Ловеч до Къкрина е маркиран през 1968 г. Всяка година на 19 февруари се провежда похода  „По пътя на Левски”. Укрепен е чрез консервационно-реставрационна дейност.

 

Тъй като ханчето е доизграждано отново, вековният бряст реално остава единственият свидетел на зловещата сутрин, когато Левски се закача в плета.

 

=

Ето какво казва Миралай Тефик бей след като Левски е осъден на смърт: „Хитър и прозорлив е...Умен човек, има честни очи, които дълбоко в мене гледат…. Ако не бях турчин и не бях миралай, щях да тръгна след този човек.

- Ти си луд, Тефик бей! – възкликва Орхан бей. – Неговите дири свършват до бесилото.

- Не! Започват от бесилото! Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, за да умрем. Той умира, за да живее!..."

Поклон пред паметта и делото ти, Апостоле!

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Чиновническа грешка обърква деня на обесването на Левски

Коментари

Новини Варна