IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:24 | 18 март 2019
Обновен: 13:15 | 16 април 2024

МВР следи под лупа от 2016-а две подозрителни организации

Засега не се открива връзка между тях и терориста от Нова Зеландия

По материала работи: Пламен Янков
МВР следи под лупа от 2016-а две подозрителни организации

Две организации, които според МВР са с „уклон“ към преобразуване в паравоенни формирования, са под наблюдение от службите. Те са сложени под лупа от началото на 2016 г., пише "Монитор“, цитиран от Dnes.bg.


Организациите, чиито членове се обличат в камуфлажни униформи и набират финансиране от чужбина за различно оборудване, са попаднали в полезрението на разузнаването след множество сигнали, подадени към вътрешното ведомство.


В петък, след атентата в новозеландския град Крайстчърч, се появи информация, че се търсят евентуални връзки между терориста Брентън Тарант и паравоенни формирования на Балканите, в това число и у нас.


Както стана ясно, Тарант е пребивавал през ноември 2018 г. в България, заради което се проверява и версия той да е бил подпомаган от местни организации.


Според МВР и ДАНС у нас има само две такива, които отговарят отчасти на профила. Това са Воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“.


До момента обаче не са установени никакви връзки на 28-годишния Брентън Тарант с двете организации.


Въпреки това българските специални служби работят по всички версии, тъй като е станало ясно, че терористът е пътувал у нас около шест дни. Това е станало от 9 до 15 ноември. Наел е автомобил и е обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.


Маршрутът му беше оповестен от главния секретар на МВР Ивайло Иванов в събота в интервю пред БНР. Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че пътуването на нападателя в България не е предполагало „евентуална терористична дейност или връзки на лицето“ на българска територия. Според информация на „Монитор“ към момента няма и изпратена молба до прокуратурата у нас за правна помощ от Австралия, откъдето е Брентън, нито пък от Нова Зеландия, където е изправен пред съда.


Четете още: Терористът от Нова Зеландия опознавал местата на битки срещу мюсюлмани
 

Коментари

Новини Варна