IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
14:38 | 17 март 2019
Обновен: 01:16 | 11 април 2024

Терористът от Нова Зеландия опознавал местата на битки срещу мюсюлмани

Експерти смятат, че Брентън Тарънт е търсил вдъхновение, за да извърши атаката

По материала работи: Пламен Янков
Терористът от Нова Зеландия опознавал местата на битки срещу мюсюлмани

Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарънт е дошъл в България, за да се запознае с местата, на които се водени битки срещу мюсюлмани и за да се вдъхнови за планирания от него атентат, категорични са експертите, информира Bulgaria ON AIR.


Манифестът от 74 страници на нападателя, озаглавен "Голямата подмяна", е вдъхновен от книгата на Жорж Кастелан, която анализира действията на Османската империя срещу страните, които е завладявала.


Книгата обръща внимание на религиозната и административна политика на империята. Експертите са категорични, че творбата на френския историк е изиграла значителна роля при формирането на мотивите на Тарант за нападението в Нова Зеландия.


А името си, манифестът взима от книгата на френския писател Рено Камю, чийто конспиративен текст със същото заглавие твърди, че населението на Франция бива "подменено" от имигранти от Северна Африка и Близкия Изток.


Още по темата: Терористът от Крайсчърч се яви пред съда

Коментари

Новини Варна