IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
08:12 | 17 март 2019
Обновен: 23:10 | 14 април 2024

Терористът от Крайсчърч се яви пред съда

Лицето му не бе показано

По материала работи: Пламен Янков
Терористът от Крайсчърч се яви пред съда

Терористът, който уби 49 души в Крайстчърч се яви пред съда. Повдигнато му е обвинение в убийство. Сред жертвите и ранените в двете джамии има и деца. Брентън Тарънт е притежавал законно 5 огнестрелни оръжия. Разследват се още двама задържани за нападенията, съобщава БНТ, цитирана от Dnes.bg.


Брентън Тарант остана безмълвен по време на съдебното заседание. Магистратите постановиха, че лицето му трябва да бъде скрито, за да се гарантира правото му на справедлив процес. Той е получил разрешително за оръжие през ноември 2017 г., което му е позволило да купи арсенала, използван при нападението, съобщи премиерът Джасинда Ардърн. Според нея до задържането му той е планирал да продължи с нападенията.


Властите в Нова Зенландия обмислят забрана на полуавтоматичните оръжия. Полицията обискира дома на обвиняемия в Дънидин, намиращ се на югоизточното крайбрежие на страната.


Според властите той е пътувал по света и спорадично е пребивавал в Нова Зеландия. Това не е Нова Зеландия, пишеше на много от импровизираните мемориали за жертвите в Крайстчърч. Сред потресените жители са синовете на 71-годишния афганистанец Дауд Наби, който се е хвърлил пред хората, за да ги защити с тялото си.


Родният град на нападателя в Австралия е Графтън в Нов Южен Уелс. Там хората също са шокирани от деянията на бившия си съгражданин.
 

12 от общо 48 ранени при стрелбата остават в болница в Крайстчърч в критично състояние, включително 4-годишно момиченце. Сред жертвите, пострадалите и хората в неизвестност има дошли от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия, Индонезия, Саудитска Арабия, Индия и Йордания.
 

Още по темата: Сърбия отрича терористът Тарант да е имал връзка с държавата 
 

Коментари

Новини Варна