IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
14:56 | 19 март 2019
Обновен: 13:18 | 16 април 2024

Доверието в НАТО у нас е по-ниско спрямо това в ЕС

Северноатлантическата организация предизвиква по-скоро полярни реакции

По материала работи: Слав Велев
Доверието в НАТО у нас е по-ниско спрямо това в ЕС

Доверието на в НАТО у нас е по-ниско спрямо това в Европейския съюз (ЕС). Това каза директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов, който представи социологически данни на дискусията "Готова ли е България за новите предизвикателства пред сигурността" в София, предаде БТА.

 

Симеонов посочи, че Северноатлантическата организация предизвиква по-скоро полярни реакции, в България има и носталгични настроения, произточни сантименти. Положителните и отрицателните стойности в данните са сходни – 41% са казали "не", 38 - "да".

 

В изследването е зададен провокативният въпрос дали България да напусне НАТО. Повечето хора в страната не са съгласни - около 45%, 26% я подкрепят, а останалите се колебаят. В последните години има известно покачване на доверието в Българската армия, показват още данните.

НАТО не се възприема еднозначно, но няма драматизъм, коментира Първан Симеонов.

 

Заради сложната международна среда вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова е скептична за готовността ни за новите предизвикателства. Тя смята, че съперничеството между държавите отнема и ще отнема ресурси и политически усилия, почти наравно с терористичната заплаха.

 

Китай полага сериозни усилия да измести Запада и най-вече САЩ в световния пазар, при Русия задачата е по-сложна, там трябва да се обезсилят 70-годишният съюз НАТО и ЕС чрез примамване на по-уязвимите членове на организациите, коментира Поптодорова. По думите й всичко това създава за България една сложна и нееднозначна формула.

 

Възприятието за НАТО премина през много етапи - от абсолютно враждебна организация до момента, в който България заяви желанието си да стане неин член, коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

 

Той добави, че дезинформацията, свързана с НАТО, има няколко цели - да се поставят под съмнение трансатлантическата връзка и лоялността на отделните държави към организацията, да се противопоставят ЕС и НАТО.

 

Има опити да се внуши, че НАТО технологично и военно е по-слаба от други противници. Ако не информираме обществото, ще дадем възможност на тези фактори, които имат интерес от разединение и отделяне на България, да доминират, смята Божилов.

 

Форумът е организиран от Института по социология "Иван Хаджийски", заедно с "Галъп интернешънъл" по повод на 15-а годишнина от присъединяването на България към НАТО.

 

Investor.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна