IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
21:24 | 24 март 2019
Обновен: 17:14 | 17 април 2024

Пшеницата изостава в развитието си заради сушата

В крайдунавска Добруджа обаче засега няма пропаднали площи с пшеница и ечемик

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пшеницата изостава в развитието си заради сушата

Пшеницата изостава в развитието си заради липсата на сняг и дъжд. Сушата е основната причина само 20% от засетите площи с рапица да поникнат. Очаква се тази година добивите от пшеница да са наполовина от миналогодишните. Земеделците от региона споделят, че не помнят толкова суха година. Според проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт през последните 65 години влагата в почвата от октомври до март е била над 230 литра. В момента обаче е с 80 литра по-малко.

 

Тъй като цената на зърнените култури в региона зависи от реколтите в Челноморския басейн, родните фермери не се наемат да прогнозират дали пшеницата ще поскъпне. „Към момента цената на пшеницата пада, беше достигнала към 380 лева, сега в момента е 350. Така че ние не се влияем от това,  което се случва при нас в Добруджа, най-вече влияят световните пазари. И пазар за пшеницата в момента няма , няма износ, което също допълнително утежнява положението на фермерите”, обясни зърнопроизводителят Иван Гочев, цитиран от bTV.

 

В същото време голяма част от полетата с рапица в Добричко ще бъдат разорани. По данни на областната служба по земеделие към момента стопаните са подали заявления за пропаднали над 40 000 декара с тази култура. В крайдунавска Добруджа обаче засега няма пропаднали площи с пшеница и ечемик, според данните на Областната земеделска служба в Силистра. Предсеитбена подготовка за пролетници – царевица за зърно и маслодаен слънчоглед – е направена на 337 630 декара в Силистренско. Наторени са 327 630 декара.Подхранени са и 421 700 декара с пшеница, 36 400 декара с ечемик, 1500 декара с тритикале и 65 997 декара със зимна маслодайна рапица.

agrozona.bg

Четете още: ОЛАФ проверява как са купени 290 джипа

 

 

 

Коментари

Новини Варна