IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:43 | 21 април 2019
Обновен: 13:49 | 16 април 2024

Комисията по земеделие прие Законопроекта за маслодайната роза

Какво съдържа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Комисията по земеделие прие Законопроекта за маслодайната роза

Комисията по земеделието и храните в Народното събрание прие на първо гласуване законопроекта за маслодайната роза, чиято цел е да регулира свръхпроизводството на розов цвят от насаждения, за които се използва посадъчен материал с неустановен сортов състав и различни стопански качества, което се наблюдава през последните години.

 

Вергиния Кръстева представи законопроекта и посочи, че се предвижда въвеждане на задължителни изисквания при изкупуване и преработка на маслодайна роза, уреждат се договорните отношения. Въвежда се изискване за вписване на сключените договори. Производството на продукти от цвят на маслодайна роза, включително на продукта със защитено географско указание „Българско розово масло (Bulgarsko rozovo maslo)“ ще се извършва от лицата, вписани в регистъра.Определени са също контролните органи и техните правомощия. Това са Институтът по розата, общинските служби по земеделие, БАБХ, районните служби на Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция за семеподдържане и семеконтрол.С този закон ще бъде постигнат баланс в тези отношения в полза на производители и преработватели, посочи зам.-министър Вергиния Кръстева.

agrozona.bg

Четете още: Започва изграждането на магистрала "Хемус" между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

Коментари

Новини Варна