IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
09:58 | 2 май 2019
Обновен: 01:15 | 11 април 2024

След грипа идват вирусите, протичат с висока температура и болки в гърлото

Възможни са болки в ставите и мускулите

По материала работи: Слав Велев
След грипа идват вирусите, протичат с висока температура и болки в гърлото

Наблюдава се остра заболеваемост на остри респираторни грипоподобни инфекции,съобщи общопрактикуващият лекар д-р Бисер Георгиев.

 

По думите на специалиста, все пак не може да се говори за честотата на грипната епидемия. Вирусът поваля и малки, и големи, но по-честите случаи са при децата, пише "24 часа".

 

Започва като типична вирусна инфекция с възпаление на дихателните пътища - първоначално горните, с болка в гърлото, секрети от носа. Може температурата да се повиши в първите дни. Ако не се лекува, инфекцията слиза надолу и засяга долните дихателни пътища с бронхит или пневмония.

 

Възможни са болки в ставите и мускулите, налице е обща отпадналост, обясни още д-р Георгиев. Според медика, лечението не трябва да започва с антибиотици. Препоръчва се на пациентите да си приемат общоукрепващи средства и витамини. При нужда от лекарства, които са ефективни при екстремна температура, и такива, които облекчават другите оплаквания - главоболие, гърлобол, кашлица, хрема, отпадналост.

 

Болните да си стоят вкъщи, за да се възстановят без усложнения, а и за да не разпространяват инфекцията.

 

По думите на лекаря, вирусът се предава много бързо и повсеместно. Диагнозата се поставя по клинична картина, а какъв точно е патогенът, може да каже единствено вирусологично изследване, пише Dnes.bg.

 

След затихването на сезонната грипна епидемия специализирани тестове се правят по-рядко - след изпращане на проби от лечебни заведения, в които са постъпили болни с усложнения в тежко състояние.

 

В националния център по заразни и паразитни болести, където е референтната лаборатория по грип, последните обявени резултати са за периода 22-28 април, когато са уточнявани 9 случая. В пробите от болните обаче не е бил открит грипен вирус

 

 

 

Коментари

Новини Варна