И омбусманът Мая Манолова поиска напълно нова Стратегия за детето
Тя настоява за широка и задълбочена експертна и обществена дискусия
Публикувана: 15 May 2019 | 20:24
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Омбусманът Мая Манолова поиска окончателното оттегляне, а не замразяване, на проекта на Стратегията за детето, съобщават от пресцентъра на институцията.


"С особена загриженост и тревога следя нарастващото напрежение в обществото по повод на Проекта за Стратегия за детето 2019 – 2030 г. В институцията постъпиха десетки декларации, подписки, становища и позиции от граждани и организации, които дават ясен знак, че има сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите и това драстично раздалечава техните позиции.", се казва в позицията на Манолова.


С оглед на тези съображения, омбудсманът настоява за пълното оттегляне на Стратегията и обсъждането на документа да бъде прекратено. Според нея, той е довел до страхове, които противопоставят "граждани срещи граждани, родители срещу родители, организации срещу организации."


"Особено разрушително е и противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство.", смята Манолова.


Тя твърди, че е нужно изготвянето на нова стратегия, която ясно и категорично да изведе и намери баланса между най-добрия такъв за детето и съхраняване на целостта на семейството. Държавата трябва да подпомага родители, изпаднали в криза, но и да ограничи мерките, които позволяват отделянето на децата и изпращането им в приемни семейства.


Манолова иска още в новия документ да се подчертае изрично, че недостигът на средства в семейството не може да е водещ мотив за отделяне на детото от неговите родители.


Сред другите искания на омбудсмана е да се организира широка и задълбочена експертна и обществена дискусия за изготвянето на новия документ, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството.


Особено важно, според Манолова, е тази дискуския да не остане само в рамките на темата за правата на детето, а да се свърже с дискусията за състоянието на семейството в България, кризата на семейните отношения и политиките за подкрепа на семейството.


След като представената Национална Стратегия за детето срещна бурна реакция от някои родители, премиерът Бойко Борисов нареди нейното оттегляне. Протестите обаче продължиха, и днес Борисов беше принуден отново да обясни, че "Национална стратегия за детето няма!"


Bulgaria ON AIR


Четете още: Стратегията за децата няма да ги отнема от родителите
 

Коментари ( 0 )