Пчелари приеха декларация с искане за адекватно подпомагане
Друг голям проблем в сектора са ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вносът му от чужбина
Публикувана: 25 Aug 2019 | 20:40

Снимка: Архив Ройтерс

Пчелари приеха декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора. Това стана по време на 55-тата Национална пчеларска среща "Север-юг", която бе открита в планинския курортен комплекс "Беклемето".Председателят на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов поясни, че декларацията и подписката ще бъдат внесени още в началото на следващата седмица в Министерството на земеделието, храните и горите. Чрез нея пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на общата селскостопанска политика за периода 2021 - 2027 г. да бъде приет регламент, чрез който пчеларите ще бъдат подпомагани директно за извършена опрашителна дейност на пчелите. Те искат и адекватно подпомагане на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни семейства и по-драстични мерки от страна на държавата, чрез Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните спрямо нерегламентираното пръскане от страна на земеделските производители с пестициди, който тровят пчелните семейства.

 

Другият проблем, според Михайлов, е ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на практика регулира и цената на българския. По думите му в момента родната продукция се изкупува на цена на едро от 3.80 - 4.00 лева за килограм. Българските пчеларите протестират и срещу решение на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази негативно върху реализацията на българската продукция. Традиционно в България се произвеждат между 10-12 хиляди тона мед, от които три четвърти се изнася в Европа, каза още Михайлов.По думите му държавата трябва да възстанови пчеларите-проверители и да има по-голям контрол при отглеждането на пчелите.

 

Негови колеги се оплакаха, че тази година реколтата от мед е по-слаба.

 

Национална пчеларска среща "Север-юг" се организира от Пчеларско дружество "Майка" - Троян, Пчеларско дружество "Лавандула" - Карлово, и общините Троян и Карлово. В програмата са включени лекции и дискусии. Традиционно гостите на събитието имат възможност да си закупят пчелни продукти със сертификат за качество.Срещата бе открита от кмета на община Троян Донка Михайлова, която преди това приветства и участниците в 26-ти Национален пенсионерски събор-надпяване. На сцената на Беклемето днес и утре автентичен и обработен фолклор, стари градски и патриотични песни ще представят 65 художествени състава и хорови колективи от цялата страна.

 

/БТА/

 

Четете още: Кола се заби в стълб, половин град остана без ток

Коментари ( 0 )