IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:14 | 16 септември 2019
Обновен: 16:58 | 16 април 2024

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

Нараства броят на децата, които идват от семейства с ниско образование

По материала работи: Слав Велев
За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

За между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин. Данните са косвени, но бяха изказани от министъра на образованието Красимир Вълчев.

 

Това означава с още по-голяма сила, че предучилищната подготовка - на 5 и 6 години, както и детската градина от по-ранна възраст - са изключително важни за подготовката за образование.

 

Министър Вълчев призна и друг проблем - нараства броят на децата, които идват от семейства с ниско образование. Той обясни, че двете тенденции водят до натрупване на дефицити и самоизключване на ученици. МОН отговаря на това с проекти за допълнително обучение по български език.

 

Затова и Министерство на образованието настоява на ранното привличане и оставане на децата в училище. Мерките, които институциите взимат, са комплексни, включително и от тази учебната година влизат в сила правилата за получаване на социални помощи. Министър Вълчев подчерта, че вече и енергийните помощи са обвързани с посещението на децата в училище.

 

По отношение на днешния протест, организиран от учители за символично пиене на студена вода пред сградата на МОН, министър Красимир Вълчев посочи, че той е организиран от учители, които никога не са участвали в групите, работещи за връщане на деца в училище. Целта на наредбите е да затвърдят механизма, така че да се осигури съдействие на всички органи по проблема.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна