IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:09 | 17 септември 2019
Обновен: 17:02 | 16 април 2024

БЛС за случая с лекаря от Пазарджик: Поставя петно върху всички!

Съюзът сезира етичната комисия за случилото се

По материала работи: Слав Велев
БЛС за случая с лекаря от Пазарджик: Поставя петно върху всички!

Българският лекарски съюз (БЛС) ще сезира етичната комисия по случая с лекаря от МБАЛ-Пазарджик, който предлага предлага на здрав пациент да му бъде поставен стент.

 

"Едно от основните задължения на Български лекарски съюз е да гарантира на обществото, че то ще бъде лекувано от компетентни лекари, които не злоупотребяват със своите правомощия, а упражняват професията си отговорно и достойно.

 

Всяко поведение, несъобразено със съвременните медицински стандарти, е опасно и вредно за цялото общество. То всява недоверие към лекарското съсловие, а по този начин поставя в риск живота и здравето на пациента, защото, ако човек изпадне в нужда, и действително трябва да му бъде оказана медицинска помощ, съществува реална опасност той да откаже да му бъде направена съответната интервенция или да му бъде приложено необходимото лечение поради породилия се страх от злоупотреби", посочват в своя позиция от БЛС.

 

От организацията отбелязват, че категорично осъждат и се противопоставят на порочните практики, "които поставят петно върху цялото съсловие".

 

"Те не само всяват недоверие, настройват българското общество срещу лекарите, нанасят трайна вреда върху авторитета на медиците, но и са една от основните причини за нарастващата агресия над медицински лица", се чете още в позицията на БЛС.

 

Български лекарски съюз ще има правото да наложи предвидените в Закона и Устава на съсловната организация санкции след приключване на разследването и при наличието на доказващи вината обстоятелства за неспазване на етичните и медицинските правила.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

 

Коментари

Новини Варна