IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:50 | 21 септември 2019
Обновен: 19:20 | 23 април 2024

Предложение: Първите три дни болничен да са за сметка на работника

За шест години броят на издадените болнични у нас се е удвоил

По материала работи: Пламен Янков
Предложение: Първите три дни болничен да са за сметка на работника

Според нашата информация от 2012 г. до 2018 г. броят на болничните листове се  е удвоил, при положение, че наетите лица са почти еднакви като брой, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал, в предавнето "В Развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.


"През 2012 г. има издадени 1 353 000 болнични листа при 2 242 000, а през 2018 г. са издадени 2 748 000, при 2 238 000 заети лица."


Влошаването на здравния статус и застаряването на населението вероятно са обективни причини, но една немалка част са болнични, които се издават на здрави хора, които използват възможността, дадена им от закона да хитруват и да си увеличават почивните дни, да вършат друга работа и т.н, посочи Иванов.
 

"Колегите на мнимия болен са хората, които поемат неговата работа и извършват неговата дейност, те са големите ощетени."


"Предложихме нормативна промяна – първите три дни от болничния да не се поемат от никого – нито от НОИ, нито от работодателя", каза още Иванов. Злоупотребата с болнични листа не е български феномен и в 14 от 27 държави от ЕС има период на изчакване от нула до три дни, а в някои страни е и по-дълъг периодът на изчакване.
 

Според госта, финансовият мотив е една от причините човек да ползва болничен вместо неплатен отпуск. Затова и другия вариант е да се намали размера на обезщетението, ако не се въведе тридневния срок за изчакване. Освен това, друг факт е, цитиран от Иванов е, че само в България и още в две страни тези обезщетения не се облагат с данъци.
 

Правителството обеща да завиши контрола, но това не стана и тази година имаме отново ръст на болничните листи. Контролът не може да бъде завишен, защото е трудно доказуемо кой болничен има основание и кой няма, завърши той.


Четете още: БНР може да отнесе глоба до 100 000 лева
 

Коментари

Новини Варна