IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:25 | 12 декември 2019
Обновен: 07:08 | 26 март 2024

Отровна ли е кората на вносните портокали?

ЕК забранява от началото на 2020 година пестицидите, съдържащи канцерогенното вещество хлорпирифос

По материала работи: Борис Проданов
Отровна ли е кората на вносните портокали?

Преди дни Европейската комисия съобщи, че забранява от началото на следващата година пестицидите, съдържащи канцерогенното вещество хлорпирифос. Такава забрана действа от август и в американския щат Калифорния.

 

Пестицидите с този химически агент се използват срещу вредители по цитрусовите култури като портокали и мандарини. Има ли на пазара в България плодове, съдържащи опасното вещество, съобщи NOVA.
 

По пазарите вече може да намерим портокали, мандарини и банани с перфектен външен вид. За да изглеждат по този начин и то максимално дълго, плодовете многократно се обработват с химикали - от пестициди, до консерванти и оцветители.

 

Според Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържищата, за да подобрят качеството и трайността на мандарините и портокалите търговци си позволяват да използват и забранени оцветители.

 

„Специално при цитруса винаги може да се познае - наситен, силно червен или силно оранжев цвят. Съветвам хората да го отбягват, да не го пазаруват. Започват да ти блестят ръцете, различните парафини се размазват винаги по ръцете. Това се случва във фабриките, в които се подготвя за експорт – там се манипулира и обработва мандарината и се кара към крайна дестинация”, коментира Иванов.

 

Търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация, уточняват от агенцията по храните. Такива надписи обаче можем да срещнем само при пратките на едро, признават и контролните органи.
 

Ако трябва да сме точни, на пазарите не е така и затова там в момента правим засилени проверки”, поясни инж. Атанас Дробенов от Българската агенция по безопасност на храните.

 

Проверка на NOVA из сергиите по пазара също показва, че информация за веществата, с които се гланцира кората, липсва. А върху касетките надписите не са на български.

 

Търговците обаче твърдят, че използваните вещества за подобряване на външния вид на стоката са напълно безвредни. Наистина оранжевите и жълтите восъци на база пчелен мед или от растителен произход са позволени за обработка и предпазване на плодовете.

 

Атанас Дробенов пояснява, че основаната опасност за потребителите идва от пестицидите. Експертът уточнява, че плодът не се отличава по никакъв начин, когато е третиран със забранени пестициди. Дали има такива може да покаже само лабораторно изследване.

 

При всички проби на цитрусови плодове, изследвани през тази година в Централната лаборатория за изпитвания и контрол, са открити остатъци от пестициди, но обикновено в концентрации много по-ниски от допустимите. Изследванията показват и наличие на опасния хлорпирифос.

 

Според експертите пестицидите обикновено се задържат в кората, така че след измиване и обелване, плодовете би трябвало да са безопасни за консумация.

vesti.bg

 

Коментари

Новини Варна