IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
19:07 | 7 май 2015
Обновен: 16:24 | 24 април 2024

От догодина залагат пари в бюджета за свлачища

За аварийните трябват 500 млн. лв.

По материала работи: Борис Проданов
От догодина залагат пари в бюджета за свлачища

От догодина ще се заложат целенасочени средства в бюджета за укрепване на свлачищата, които изискват спешни действия. Това коментира пред парламентарната комисия по регионална политика министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


Отделно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще поиска да се увеличи бюджетът на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, допълни Павлова.


Павлова припомни, че за укрепването на всички над 1 800 свлачища, регистрирани в страната, са необходими почти 900 млн. лева. От тях за аварийните свлачища, които изискват спешни действия, трябват 500 млн. лева.


Регионалният министър обясни, че продължава работата по националната програма за превенция на свлачищата, която трябваше да е готова още през март. Експерти от геозащитите, от регионалното министерство и от Българската академия на науките я допълват с новите свлачища от тази година, като се опитват да направят и конкретни разчети.


Предвижда се свлачищата да бъдат обособени в 4 групи, за да се прецени как да се финансират и как да се подходи при работата по укрепването.


Бюджетът обаче остава ограничен. Министерството разполага с малко над 1,2 млн. лева, които са за геозащитите за мониторинг. Общините и пътната агенция могат да кандидатстват пред междуведомствената комисия, както и пред фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Отделно са предвидени и 40 млн. лева по новата програма „Околна среда“, която обаче още не е одобрена от европейските власти, въпреки че по думите на Павлова имаме готовност да кандидатстваме с проекти.


Същевременно регионалният министър припомни, че с промени в Закона за устройството на територията се въвеждат редица забрани и ограничения за строителство в свлачищни райони. Днес законът беше разгледан в правната комисия на парламента, предстои и дебат във водещата регионална комисия, преди да влезе в пленарна зала за първо четене.


Лиляна Павлова обясни, че в текстовете се залагат по-строги ограничения и изисквания, защото резултатите от проверка на Дирекцията за национален строителен контрол в рискови, свлачищни зони сочат, че главните архитекти масово не спазват законовите разпоредби. Установени са почти 4 хил. строежа в свлачищни зони без строителни книжа и без каквито и да било укрепителни действия преди започването на дейностите.
Обмислят се законови промени, така че да се засили контролът на ДНСК над главните архитекти и издадените от тях актове. Министър Павлова посочи, че има нужда от увеличаване на глобите, които им се налагат от строителния контрол, но в крайна сметка това зависи и от депутатите.


Investor.bg

Коментари

Новини Варна