IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
19:49 | 1 декември 2015
Обновен: 06:27 | 20 април 2024

НС реши: Майчинството не мърда, само пенсиите с малко

Осигуровките на земеделците без промяна

По материала работи: Слав Велев
НС реши: Майчинството не мърда, само пенсиите с малко

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г. В него се предвижда запазване на размерите на повечето осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, съобщава dnes.bg.
 

Изненадващо депутатите оставиха без промяна минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители. 
 

Предложението на правителството беше той да скочи на 330 лева от началото на следващата година, но при окончателното гласуване на текстове от бюджета на ДОО беше прието предложението на ДПС да остане на нивото от тази година - 300 лв. 
 

Въпреки настояванията на синдикатите и предложенията на БСП и РБ, без промяна остана и минималното обезщетение за безработица. Левицата настоя то да стане 12 лева на ден, а реформаторите поискаха да скочи на 8 лева на ден. Парламентът обаче го остави в размер на 7,20 лева,колкото е и през тази година. 
 

Очаквано не мина и предложението на БСП майчинството да се обвърже с минималната работна заплата, която от 1 януари ще скочи на 420 лева. 
 

Така на фона на протеста, които организираха майки пред парламента, обезщетението за отглеждане на дете до две години остана 340 лева на месец.
 

Червената Корнелия Нинова се опита да убеди мнозинството да увеличи майчинството с мотива, че в бюджета няма нито лев за демографска политика.
 

По нейни сметки, ако то стане 420 лева, това ще струва на държавната хазна едва 37 милиона лева ще е това.
 

"Тук днес имаше протест на майки и мръзнат бебетата отвън с надписи на дрехите: „За мен няма бюджет“, някой от вас разбра ли за това", възмути се социалистката. Нейният колега Жельо Бойчев определи това решение като "бедствие за българската нация".
 

Минималната пенсия догодина ще се увеличи от 157,44 лв. на 161,38 лв. от 1 юли, решиха още депутатите.
 

От 1 юли всички пенсии ще бъдат осъвременени по "швейцарското правило" с 2,5 на сто. Промените ще засегнат и социалната пенсия за старост, която от 115,15 лв. ще стане 118,03 лв. С бюджета се запазва максималният размер на получаваните една и повече пенсии на 910 лева. 
 

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени - 2600 лв.
 

Няма да има промени и по отношение на периода, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 месеца, при безработица и бременност и раждане - 24 месеца. Запазва се и периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.
 

От 1 юли догодина се въвежда нов подоходен критерий за получаване на семейни помощи за деца - прагът на доходите на член от семейството се увеличава от 350 на 400 лв. Семействата с едно дете ще получават 37 лева вместо 35 лева. За две деца помощта ще се запази на 85 лв., а за три се вдига от 120 лв. на 130 лв. Семейства с четири деца ще получават по 140 лв. месечно, а за всяко следващо дете надбавките ще растат с 20 лв. 
 

Догодина от 1 юли ще се увеличи и еднократната помощ при раждане на трето дете от 200 лв. на 300 лв. От БСП разкритикуваха разчетите и призоваха депутатите да не ги приемат.
 

След приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване, парламентът започна с обсъждане на второ четене на Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 година. По-рано народните представители удължиха извънредното заседание до 22.00 часа.

 

 

 

Коментари

Новини Варна