IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
10:51 | 24 февруари 2016
Обновен: 18:53 | 10 април 2024

Румънците тревожни: България ни взима туристите!

Пресата: Руснаци, германци и румънци нахлуват в курортите на юг от Дунава

По материала работи: Деян Михайлов
Румънците тревожни: България ни взима туристите!

България ще ни вземе и тази година туристите, пише в. "Адевърул" в материал под заглавие: "Защо Румъния губи от България в туристическия сектор. Руснаци, германци и румънци нахлуват в курортите на юг от Дунава".

Знае се, че България е една от малкото дестинации със стотици хотели с режим "ол инклузив", търсена от семейства с деца и не само.

"Заради излизането от туристическата карта на Египет и Тунис, както и заради масовото изтегляне на руснаците от турския пазар, българското крайбрежие отново става много търсено", отбелязва туроператорът "Травел Планер", специализиран в дестинациите България и Гърция.

От румънската туристическа компания са направили проучване на туризма по българското крайбрежие и отбелязват, че 2015-та е била добра година за туризма в България, както се очертава да бъде и 2016-та.

Консултантът на "Травел Планер" Себастиан Константинеску съветва румънците да направят резервациите за България с ранно записване, тъй като местата се изчерпват заради увеличения интерес от Германия и Русия, дори от Полша.

"Адевърул" пише, че още през януари са били изчерпани местата за настаняване за Великден, който тази година се съчетава с почивните дни около 1 май.

Вестникът посочва, че най-голямо увеличение в търсенето се забелязва от Русия заради избягването на Турция като дестинация. България се нарежда на 8-о място в предпочитанията на руските туристи. Германският пазар също увеличава дела си, като туроператорът Томас Кук е увеличил значително заявката си с 50 000 места, посочва "Адевърул".

Миналата година около 250 000 румънски туристи избраха българското крайбрежие. Тази година според "Травел Планер" няма да има големи промени в тази бройка. България остава на второ място в предпочитанията на румънските туристи за дестинации в чужбина след Гърция, но преди Турция и Испания, пише вестникът.

"Адевърул", който има и телевизионна платформа, организира в 11 ч. днес специално издание за най-изкушаващите оферти за ваканцията около Великден, както и за лятото. В студиото на "Адевърул лайв" маркетинг-консултантът Ръзван Паску от "Травел комюникейшън Румъния" и асоциацията "Травел Фокус" ще даде съвети за най-добра организация на почивките и ще разкаже за интересните тенденции в туризма тази година. Ще разберете заради кои оферти си заслужава да посетите Туристическия панаир, който се открива в изложбения център Ромекспо утре, обявява "Адевърул".

В друг материал същото издание посочва, че на Румъния й трябват 20-30 години, за да се доближи до Италия и Австрия в зимния туризъм. Когато става дума за писти и условия за скиорите, Румъния е още много далеч от ски-зоните в Австрия, Италия, Франция или Швейцария и има още много път да измине, за да достигне българския курорт Банско, заяви пред "Адевърул" Богдан Фалческу, генерален директор на компанията, която управлява лифтовете в Синая.

"Мисля, че сме много далеч от това, което се случва в ски-зоните в Италия, Австрия, Франция или Швейцария. Имаме нужда от стратегии в дългосрочен план, от големи инвестиции, обучение на хората, които работят в тази индустрия. Това е процес, който ще отнеме 20-30 години, може и повече", заяви Фалческу.

"Адевърул" отбелязва, че неотдавна е бил пуснат кабинков лифт в Синая, който достига до височина от 2050 м. Това означава, че в момента в Синая се намира най-високата точка, където любителите на адреналина могат да карат ски. Дори и така обаче Синая и съответно другите планински курорти в Румъния трябва да направят още много инвестиции, за да догонят поне Банско в съседна България, пише "Адевърул".

dnes.bg

Коментари

Новини Варна