IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:19 | 9 март 2016
Обновен: 21:47 | 21 март 2024

Приеха актуализацията на минималните цени на такситата

Не мина предложението дневната тарифа да стане 50 стотинки на километър

По материала работи: Борис Проданов
Приеха актуализацията на минималните цени на такситата

Акцентът на 6-ата сесия на местния парламент на Варна падна върху връщането на старите тарифи (от 2014 г.) за таксиметровите услуги, според което най-ниската дневна ставка трябва да е 0,75 лв./км, а нощната – 0,85 лв./км. Максималните са съответно 2 и 3 лв. Това Соломоновско решение дойде след 2 заседания на ПК “Транспорт” и създаване на работна група, в която се включиха общински съветници, представители на администрацията и бранша.

 

Интересът към гласуването беше много голям, зала „Пленарна“, която беше пълна с шофьори, представители на фирми и граждани. Отново беше изтъкнат аргументът, че горивата имат най-малък дял за определянето на цените на услугата.

 

След изказвания на общинските съветници Петър Липчев (МК “Варна”) и Григор Григоров (“Реформатори и патриоти”) обаче се появиха и съмнения за своеобразен картел в таксиметровите услуги в града. Дойде и предложение от Григоров минималната цена да стане 50 стотинки на километър!

 

Това предизвика бурни коментари и епитети, които ще спестим. При гласуването „за“ бяха само двама, а после с 33 гласа „за“ (против гласуваха 5, а 6 се въздържаха) беше прието предложението на ПК „Транспорт“ за цени от 75 и 85 стотинки на километър.

 

Това решение предизвика бурни овации и възгласи на одобрение на представители на бранша.

 

Борис Проданов

 

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна