IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
17:50 | 26 юли 2016
Обновен: 22:14 | 30 април 2024

НАП: Укриването на оборот е най-често срещаното нарушение

Данъчните призовават длъжниците навреме да погасяват борчовете си, иначе следва изземване и търг на собственост

По материала работи: Борис Проданов
ОПЕРАТИВНОТО ИЗЗЕМВАНЕ в 4 заведения на един и същ собственик е крайна мярка, с която от НАП се опитват да съберат дълговете.

Четири екипа (от по 2-ма души) данъчни провериха обекти в морската столица. А в други 4 заведения с един и същ собственик се стигна до оперативно изземване на суми от касата. Фирмата имала задължения към НАП – не ги разсрочва и погасява навреме.

 

От приходната агенция коментираха, че най-често срещаното нарушение е укриване на оборот – неиздаване на касови бележки и разминаване на наличността.

 

“Вадим дневен отчет, който трябва да е равен на сумата на касата. Правим го съвместно с МВР”, каза пиарът на НАП – Варна, Виолета Маринова.

 

От началото на юли до момента има над 2800 проверки по Северното Черноморие. Написани са 531 акта за административни нарушения. Установени са 8 обекта (8 на Златни пясъци и по 1 на Балчик и Албена) с касови апарати, които не са свързани с НАП. Питейно заведение на Златните е затворено за месец.

 

Размерът на глобата за първо нарушение (при укриване на оборот) е между 500 до 2000 лв. и при второ – от 1000 до 4000 лв. За липса на апарат или на такъв без връзка с приходната агенция – от 3000 до 10 000 лв.

 

Особено потърпевши са румънските туристи, които не получават касов бон при покупка, а “хвърчаща” бележка от кочан, която няма нищо общо с фискален документ.

 

По повод оперативните изземвания от НАП коментираха, че 73 варненски фирми от началото на годината са получили разрешение на неотложни плащания. Това значи, че част от сумите по запорираната сметка могат да се превеждат за други нужди на компанията, не само за погасяване на задълженията.

 

Отказалите доброволно да погасяват стават обект на оперативни изземвания – екипи на НАП директно изземват обороти. Ако няма реакция на собствениците – движимо и недвижимо имущество отива на търг. От НАП – Варна, така са попълнили републиканския бюджет с над 500 000 лв.

 

Данъчните призовават длъжниците да търсят връзка с тях, за да не се вземат най-крайните мерки.

 

Борис Проданов

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна