IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
11:02 | 19 август 2016
Обновен: 06:59 | 14 май 2024

Онлайн продажбите на биохрани оставени на самотек

Никой в държавата не контролира интернет търговията с екологично чисти продукти

По материала работи: manager
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯТ ЗНАК НА БИОПРОДУКТИТЕ от животински или неживотински произход е листо на зелен фон със звездите на ЕС.


Онлайн търговията с биохрани не се контролира на този етап. Няма и регламент за тази цел. Това научи в. „Черно море“ от д-р Златина Йорданова, инспектор в отдела за контрол на храните в Областната дирекция по безопасност на храните. Поводът да се обърнем към нея бяха запитвания от читатели.

 

Д-Р КОСТАДИНКА МАРИНОВА, НАЧАЛНИК-ОТДЕЛ “КОНТРОЛ НА ХРАНИТЕ“ в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна,  и д-р Златина Йорданова, експерт в отдела, разясниха регламента за контрол на биопродуктите у нас.

 

Д-р Йорданова поясни, че по закон контролът върху производството и търговията с биопродукти се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ), чието поделение е ОДБХ – Варна. Това е регламентирано със заповед от 2013 г. на ръководството на БАХБ, съгласно която се извършват проверките и се прави отчетност за тях.

 
Нормативите

 

За да може някой да произвежда биохрани, той трябва да има сключен договор с т. нар. контролиращо лице, обясни д-р Йорданова. Тези лица у нас са 11 на брой. Те се контролират от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). След като бъде сключен договор с такова контролиращо лице, бизнес операторът подава уведомление в МЗХ. Това може да стане по официален път или чрез сайта на министерството. След това контролиращото лице поема проверките за въпросното биопроизводство. В търговската мрежа ОДБХ – Варна, осъществява всекидневен контрол на този вид продукти, като инспекторите проследяват съответната маркировка, съпровождащите документи на биопродуктите и обозначение на мястото, където се съхраняват. Когато са пакетирани, те трябва да стоят на щанд, който е маркиран, ако не са пакетирани – трябва да са на отделно обособено място.


На опаковката има специфичен знак, който представлява лист на зелен фон (наричан още европейски), изобразяващ звездите на ЕС. Той е задължителен. Има и национални знаци, за България той е калинка върху зелен лист, но тя не е задължителна. Т.е., ако калинката не фигурира върху опаковката, не отпада обозначението на зеления лист, който е задължителен.


Под този знак има специфична абревиатура. Ето какво означава тя – първо е кодът на държавата на производство, второ - специфичен термин, винаги от 3 букви – за България е приет bio, последните 3 цифри са кодът на контролиращото лице.


Проверките на производството се извършват от контролиращо лице, докато БАХБ и поделенията му наблюдават търговската мрежа. Контролът е планов – веднъж годишно се проверяват всички магазини и обекти, търгуващи с биопродукти. Сред тях обаче не са заведенията за обществено хранене. Т.е.,  те не подлежат на такъв контрол. 

 

ТАКА ИЗГЛЕЖДА СЕРТИФИКАТЪТ на търговците и производителите на биохрани.

 

Как да се ориентираме сред огромния избор


Ето какви са съветите на специалистите, ако искаме да купим точно това, от което се нуждаем. Всяка биохрана, предлагана на пазара, трябва да е със задължителни реквизити – специфичния знак с листото на зелен фон, специфичното наименование, освен това всяка храна трябва да е придружена от сертификат, който се издава от контролиращото лице. В него са изброени продуктите, за които се издава, контролиращото лице, както и валидността на документа. Клиентите имат право да изискват сертификата от търговците. Сигнали до ОДБХ – Варна, могат да се подават при липса на задължителните реквизити. 

 

Какъв е регламентът за фермерските пазари


На фермерските пазари животинските храни трябва да се предлагат от производителя, регистриран по Наредба 26 за директни доставки на малки количества животински продукти, каза д-р Костадинка Маринова, началник на отдела за контрол на храните в ОДБХ - Варна. Неживотинските продукти следва да са от производствени предприятия. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат предлагани от земеделски производители. Тези продукти трябва да се съхраняват според изискванията. За животинските - при хладилни условия. За неживотинските – хладилник или хладилна витрина се поставя само там, където е необходимо. Стоките трябва да бъдат с етикети, въпреки че тези, които ги предлагат, не са регистрирани като производствени предприятия. Търговията може да се прави само от одобрени предприятия за производство на биопродукти. Не е законно всеки земеделски производител да си предлага продукцията като био без сертификат, бе категорична д-р Маринова. Тя посочи, че фермерските пазари трябва да се организират на точно определени места, регистрирани от ОДБХ – Варна. Те не могат да се разпростират из целия град, обобщи тя.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки авторът

 

Още по темата: Био ли е биото?

Коментари

Новини Варна