IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:42 | 25 август 2016
Обновен: 08:58 | 14 май 2024

Биомагазин ще бъде открит през септември в МЗХ

Това обяви днес министърът на земеделието Десислава Танева

По материала работи: Борис Проданов
Биомагазин ще бъде открит през септември в МЗХ

Асоциацията на биопроизводителите в България ще има свой постоянен био магазин в сутеренната част на Министерството на земеделието и храните. Това обяви днес министърът на земеделието Десислава Танева, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова откри фермерски пазар пред министерството.


Министър Танева каза, че очаква да приключи процедурата и през септември магазинът на асоциацията трябва да бъде открит. Ще бъдат предлагани всички видове биологични храни, които се произвеждат в България. Това ще бъде витрина на най-доброто биологично производство в страната, което все повече се търси в Европа и в света, каза министърът. Достъпът за граждани в магазина ще бъде свободен.


По повод на днешния био пазар, открит пред министерството, министър Танева каза, че винаги е подкрепяла подобни инициативи. По думите й комуникацията с браншовите организации дава резултат. Шест процента от земеделската общност е сдружена в организации на производителите. Това дава възможност тези организации да бъдат подкрепени по различни инструменти, включително и за създаването на постоянни фермерски пазари, каза Танева.


По отношение на качеството на продуктите на фермерските пазари в столицата министър Танева каза, че производителите са регистрирани съгласно правилата и спазвайки условията на безопасност и качество на храните, които предлагат. Тук са производители, регистрирани по наредба 26 за директни продажби. Това е процедура, която преминава съответния производител и това му дава правото да продава директно определен процент от своето производство. Това е гаранция за произхода. Няма съмнения за качеството, каза министър Танева.


Всяка сряда био пазар има на пазара "Иван Вазов", а в събота - на пазара в Борово и на Римската стена.


БТА

 

Още по темата:

Био ли е биото?

Онлайн продажбите на биохрани оставени на самотек

 

Коментари

Новини Варна