IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:41 | 21 ноември 2016
Обновен: 04:03 | 15 май 2024

Морска риба на трапезата за Никулден във Варна вместо шаран

Добрият улов докара и ниски цени по борсите в морската столица

По материала работи: Борис Проданов
Морска риба на трапезата за Никулден във Варна вместо шаран

Две седмици преди Никулден търговията с риба и уловът се оформят да са отлични за рибарите във Варна и региона. Журналистите отново извадихме позабравени заглавия от типа: „Морето ври от риба“. И действително, със захлаждането дойдоха невиждани от доста време количества чернокоп, сафрид и барбуна – основно край Шабла, Балчик и Каварна. Вече излиза и паламуд, а до празника не остава много време.

 

Именно паламудът се очертава да е хит наместо легендарния шаран за Никулден. Чернокоп и лефер излиза в количества, които са познати от преди около половин век, хвалят се рибари и добавят, че по-възрастни от тях си спомнят 1968 г., в която изобилието е било толкова голямо.

 

Липсата на „основни“ риби в последните години доведе до корекция на цените. Паламудът на моменти достигаше около 15 лв. на килограм при матрапазите (това са прекупвачите на риба), но в един момент удари и 3-кратно по-ниски цени. Купува се и за мариноване, и за консерви. Цената е максимум „десятка“.

 

Чернокопът се завъртя около 5 лв. на кило. Понякога лодки са излизали с до половин тон от рибата, което е рекорд.

 

В тези условия във Варна логично шаранът бележи сериозна липса на внимание. Варненци предпочитат чернокоп или (в краен случай) карагьоз на почти същата (или малко по-висока) цена. Има и акула – около 8 лв., но калканът варира от 22 лв. нагоре. Цените на пресния сафрид и попчетата са от 7 до10 лв., но са възможни и инцидентни "пазарни удари" с по-ниски цени. Особено ако се купува директно от кея.

 

Шаранът не е на почит във Варна дори и за Никулден, а се предлага на 6 – 8 лв., което не го прави по-привлекателен за клиентите. Тази цена не е мръднала от пролетта и би трябвало да падне, за да си намери клиенти за празника, които иначе ще предпочетат пресния морски улов.

 

Ако не се развали рязко времето и не дойде голям студ изобилието от морски дарове ще се запази, убедени са рибари. За някои от тях Никулден е по-далеч, защото по стар стил празнуват на 19 декември. Но и с количествата, уловени досега ще има достатъчно за трапезата.

 

Борис Проданов

 

Вижте още: Никулденска трапеза

 

Коментари

Новини Варна