IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
10:32 | 10 януари 2017
Обновен: 19:50 | 25 април 2024

ЕСО очаква пик в електропотреблението тази вечер

Потреблението е рекордно високо за последните 20 години, сочи справката на оператора

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕСО очаква пик в електропотреблението тази вечер

Студеното време в последните дни повиши потреблението на електроенергия в България и в системата бяха включени т.нар. "студени резерви". Не работят само два блока на ТЕЦ "Бобов дол", тъй като са замръзнали въглищата в складовете на централата, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).Товарът в системата в пиковите часове в последната седмица надхвърля 7 хил. мегавата, сочат още данните на оператора. Тази вечер (10 януари) очакванията са за върхово потребление и товар от над 7,7 хил. мегавата около 19 часа, когато е традиционно най-високото потребление в страната.На 9 януари беше достигнат товар от 7,4 хил. мегавата към 19 часа, показват още оперативните данни на оператора.

 

В 9 часа тази сутрин товарът с малко надхвърля 7,3 хил. мегавата. Почти половината от електроенергията се произвежда от кондензационните централи, тоест централите, които произвеждат единствено електроенергия. На пълна мощност работи АЕЦ "Козлодуй" и осигурява около 28% от потреблението.Висок е делът на ВЕЦ-овете - над 10% от това в мрежата. Вятърните централи допринасят с 3% за произведената електроенергия в сутрешните часове. От ЕСО определят потреблението като рекордно за последните 20 години. Въпреки върховото потребление до 8 януари износът на електроенергия не беше прекратен. Високо е потреблението на ток и в съседните ни държави заради необичайно студеното време в Централна и Източна Европа.

investor.bg

Четете още: Локомотив се вряза във влак на гара Мездра, има ранени

Коментари

Новини Варна