IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
11:19 | 15 януари 2017
Обновен: 23:14 | 24 април 2024

Студената зима поставя под изпитание енергийната система на Европа

Ниските температури повишават рекордно потреблението на газ и ток, доставките на въглища се оказват проблем за някои страни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Студената зима поставя под изпитание енергийната система на Европа

Необичайно ниските температури за последните три десетилетия изправя пред изпитание енергийната система на Европа. Леденостуден вятър, арктически температури и замръзнали реки обхващат целия континент, пише в коментар Bloomberg.Цените на природния газ се повишиха до най-високото си ниво за последните две години. Норвегия и Русия изнасят рекордни количества от суровината, а потреблението е високо. Природният газ е един от основните източници за производството на топлоенергия в Европа.Франция съобщи за спешна нужда от газ в югоизточните части от страната, а потреблението на ток в цялата страна вероятно ще подобри рекордите, поставени през 2012 година.

 

Потреблението на електроенергия в Източна Европа също е рекордно високо. Гърция и България спряха износа на ток, а в Турция ограничиха доставките на газ за бизнеса, когато Истанбул беше покрит от сняг, допълва агенцията.Януари ще бъде един от най-студените месеци за последните пет години, а студът ще продължи до края на месеца, прогнозира Джакомо Масато, метеоролог в енергийния брокер Marex Spectron в Лондон. Енергийните фирми - оператори, производители и търговци обикновено се подготвят за зимните месеци на базата на прогнозите. Понякога обаче те се оказват съвсем погрешни.

 

Очакванията за тази зима например бяха за меко време, а реалността се оказа арктически студена. Максималните температури в много части от континента се оказаха около нулата. "Това е студ", посочва Масато.Доставките на въглища в много държави се оказват проблем заради замръзналите реки. Румъния е пример в това отношение - освен замръзналите води на Дунав, студът засегна и дейността на най-големият експортен хъб в страната - Констанца, допълва още Bloomberg.Правителството вече предупреди, че двете най-големи централи в страната имат резерв от въглища за само четири дни, ако потреблението остане на върховото си ниво.

 

 

Четете още: Цените на храните в света се понижиха за пета поредна година

 

 

Коментари

Новини Варна