IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:29 | 23 април 2017
Обновен: 04:43 | 10 април 2024

МВФ оставят настрана разногласията за свободната търговия

Френските избори може да бъдат трети удар за защитниците на свободната търговия за по-малко година, опасяват се във Фонда

По материала работи: Слав Велев
МВФ оставят настрана разногласията за свободната търговия

 

Членовете на Международният валутен фонд (МВФ) изоставиха обещанието да се борят срещу протекционизма в момент, когато има разделение за търговската политика, и насочиха вниманието си към друга задаваща се заплаха за световната икономическа интеграция - първия тур на президентските избори във Франция, предаде Ройтерс.

 

По-рано Фондът предупреди, че зараждащият се търговски протекционизъм може да наруши икономическото възстановяване.

 

По време на пролетните срещи на МВФ и Световната банка тревогата се измества и опасенията са, че крайнодясната Марин льо Пен и крайнолевият Жан-Люк Меланшон, които са критици на Европейския съюз, могат да се наредят на челните места на днешното гласуване.

 

 

 

Тези тревоги се прибави към безпокойството от търговската политика на САЩ, добавя агенцията, цитирана от БТА.

 

В крайна сметка от МВФ посочиха, че членовете им ще "работят заедно" за намаляване на дисбалансите на търговската политика с "подходящите политики".

 

Френските избори може да бъдат трети удар за защитниците на свободната търговия за по-малко от една година след референдума за членството на Великобритания в ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, посочва още Ройтерс.

 

Инвеститорите се страхуват, че евентуален балотаж между Льо Пен и Меланшон би разстроил финансовите пазари.

 

"В залата ясно беше признато, че вероятно се придвижваме от големи финансови и икономически рискове към повече геополитически рискове", каза на пресконференция управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, която е бивш финансов министър на Франция.

 

Тя предупреждава, че евентуално президентство на Льо Пен може да доведе до политически и икономически катаклизми.

 

Investor.bg

 

Четете още:    Готов ли е ЕС да започне разговори за Frexit

 

 

Коментари

Новини Варна