Валери Симеонов: Работниците в туризма извън ЕС ще се наемат по облекчена процедура
Само по Южното Черноморие чакаме над 4000 чужденци, каза вицепремиерът
Публикувана: 19 May 2017 | 15:59

Наемането в туризма на сезонни работници от страни извън ЕС ще става по-облекчена процедура, която вече ще отнема само 7 дни, заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

 

Между 4 министерства е договорено целият срок от подаване на документите до получаване на виза да отнема до 1 седмица, разкри пред медиите още той.

 

„В новия правилник са премахнати всички пречки за ускореното издаване на визи и привличане на граждани на трети страни като персонал в туристическия бранш. Няма ги са изискваниятата за диплома, превеждане на удостоверението за квалификация и предоставяне от страна на работодателя на договор за наем“, добави Валери Симеонов.

 

Той се надява това да реши проблемите с недостига на кадри. Работникът ще трябва да предостави само копие от паспорта и подписан договор. Той няма да има сериозни разходи – около 50 евро: 35 за виза и 15 за застраховка.

 

„Поели сме ангажимент и сега работим върху удължаването на срока за пребиваване от 90 дни до 5 месеца в рамките на календарна година. Това се извършва със запитване до Европейската комисия. Надявам се да се получи и положителен резултат”, отбеляза още Валери Симеонов.

 

За него има логика при липса на кадри и очакван ръст на туристическия поток да се вземат чужди работници.

 

Според Валери Симеов работа по Южното Черноморие се очаква да започнат около 4000 чужденци.

 

Снимка Пламен Гутинов

 

Още по темата: Командироват още 141 полицаи по варненските курорти

Коментари ( 0 )