IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:28 | 27 май 2017
Обновен: 21:28 | 20 април 2024

Вино, изкуство и скъпи автомобили: балонът в луксозни стоки

Евтиният кредит води не само до икономическите процеси, съпровождащи бизнеса цикъла, или до ценова инфлация

По материала работи: Юлиян Атанасов
Вино, изкуство и скъпи автомобили: балонът в луксозни стоки

В последните години една от най-често обсъжданите теми си остава свързана с ефективността и последващите ефекти на ултраразхлабената паричната политика, водена от централните банки.Поглеждайки макроикономически индикатори в САЩ, кредитната експанзия очевидно намира отражение в подобрението на общата икономическа картина. Устойчиво ли е обаче е икономическото възстановяване и можем ли да говорим за истинско оздравяване на най-голямата световна икономика на фона на някои индикации за надуването на балони в редица сектори?

 

Евтиният кредит води не само до икономическите процеси, съпровождащи бизнеса цикъла, или до ценова инфлация, но също така и до изкривявания във формирането на доходите. От изобилната ликвидност, облекчените кредитни условия и ниските лихвени проценти се възползват икономическите агенти и онази част от населението с високи доходи, които разполагат с обезпечения, добра кредитна история и лесен достъп до финансовите институции. Те също така се облагодетелстват от по-високите цени, които се изразяват в ръста на акциите, облигации и земята като актив.

 

В същото време, хората с ниски или средни доходи не разполагат с достатъчно обезпечения, висок кредитен рейтинг и имат по-малък достъп до евтиния ресурс. С оглед на това те имат ограничена възможност да се възползват от икономическия бум и понасят единствено тежестта на по-високите цени в секторите, в който "потичат" новите пари и създават условия за надуването на балон. Този феномен е познат в икономическата теория като т.нар. ефект на Кантийон или преразпределение на богатство към първите, до които достигат "новите пари".Стимулиращата парична политика изкривява пазарните сигнали, създава усещането за доходност на финансовия пазар и във фирмите, но когато срещу него не стои търсене от страна на потребителите, а кредит, който не се базира на реални спестявания, имаме една класическа рецепта за надуването на балон.

 

 

bloombergtv.bg

 

Четете още: Карта на астронавта Гордън Купър разкрива несметни съкровища

Коментари

Новини Варна