IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:44 | 6 август 2017
Обновен: 10:11 | 15 май 2024

Сдружение иска да бъде намалена цената на дървесината с корояд

Само в Югозападна България следващите години трябва спешно да се отсекат към 1 млн. куб. метра изсъхнал бял бор

По материала работи: Борис Проданов
Сдружение иска да бъде намалена цената на дървесината с корояд

От сдружението, което извършва прочистването на гората от болните от върхов корояд дървета, поискаха да бъде намалена цената на дървесината от 12 на 5 лева за кубичен метър.


Само в Югозападна България следващите години трябва спешно да се отсекат към 1 милион куб. метра изсъхнал от набезите на върховия корояд бял бор.


Засегнатите площи в страната са около 300 хил. декара. При понижение на цената тази дървесина ще се продаде и ще се реализира по-бързо, смятат от сдружението "Форест-БГ", в което членуват над 80 фирми, лица и търговци на дървесина от страната.


С цел да се увеличи потреблението и максимално да се изведе, тази дървесина да излезе от гората, да се свали цената и затова сме го написали, че искаме максимална цена до 5 лв. още повече че вече аналог има. Южно-централно предприятие поема ангажимент и вече предоставя дървесина от 1 лв. на корен на кубик на местното население. Възможно е да стане това нещо. Още повече, че тук вече говорим за минимизиране на загубите, а не за нещо друго. Просто в момента спасяваме положението, казват от сдружението.

 

БНР

Коментари

Новини Варна