IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
09:08 | 20 август 2017
Обновен: 22:05 | 25 април 2024

„Турски поток” ще стига до брега на Одринска Тракия при Къйъкьой (Мидия)

Там ще бъде входната точка на газопровода

По материала работи: Юлиян Атанасов
„Турски поток” ще стига до брега на Одринска Тракия при Къйъкьой (Мидия)

Входната точка на газопровода „Турски поток” на черноморския бряг на одринска Тракия ще бъде районът на Къйъкьой (Мидия), съобщи „Прайм”, като цитира изявление от петък на шефа на турската газова компания Botas Емре Ергюн, направено на Международния панаир в Измир.

 

На същия форум министърът на енергетиката на Русия Александър Новак припомни, че страната му разработва варианти за доставка на природен газ по „Турски поток” за България, Гърция и Италия. „България пак излезе с инициатива доставките на газ да минават през България. Тези въпроси се обсъждат”, каза той в отговор на въпрос за маршрутите на доставка на руски газ за Южна Европа през „Турски поток”. „Имаме много газ и можем да го доставим, където трябва, но трябват гаранции от Евросъюза и Еврокомисията по отношение на тези проекти”, заяви руският министър на енергетиката в Измир.

 

Относно екологичната оценка на проекта, от „Газпром” съобщиха, че документите са изпратени за разглеждане от турските власти. Първата тръба от „Турски поток”, която ще доставя синьо гориво само за турските клиенти се планира да бъде пусната през март 2018 г. Втората, която ще е за други страни от Югоизточна Европа се предвижда да бъде пусната в експлоатация през 2019 г. Между Русия и Турция вече има един директен газопровод минаващ по дъното на Черно море - „Син поток”, работещ от ноември 2005 г.

Monitor.bg   

 

Четете още: Хокинг: Английското здравеопазване - печалбарство!

Коментари

Новини Варна