Защо еврото продължава да поскъпва спрямо долара
Единната валута е поскъпнала с над 12% от началото на годината
Публикувана: 13 Sep 2017 | 21:04

Историята показва, че обезценяването на валутата с цел насърчаване на износа и извличане на конкурентно предимство спрямо търговските партньори на една икономика не води до здрав и дългосрочен икономически растеж.Валутните войни не работят, тъй като вносът се оскъпява, а останалите отворени икономики стават по-конкурентоспособни благодарение на технологичното си развитие, пише Mises.org. Централните банки обаче все още харесват слабите валути, които им помагат да избегнат трудните решения за реформи и създават трасфер на богатство от спестителите към длъжниците.

 

Поскъпването на еврото

 

От началото на годината еврото е поскъпнало спрямо долара и останалите основни валути с над 12%. Противно на желанията на ЕЦБ няколко причини оправдават силното евро. Първо, търговският излишък на ЕС достига рекорен връх, а 75% от търговията на еврозоната се случва между страни членки на валутния съюз. Второ, по-големият обем на износа и продължаващо възстановяване на външното търсене в страните членки на ЕС насърчава засилването на еврото.Третата причина е схващането за слабостта на правителството на САЩ и неговата неспособност да прокара ключови реформи. Скептицизмът намира израз в отслабването на долара и по дефиниция в засилване на другите две основни валути – еврото и японската йена. Вторият важен фактор е изходът от френските и холандските избори, които разсеяха заплахите, свързани с краха на единната валута.

 

Проблемите, свързани със силното евро

 

Силното евро може да има съществени последици за европейската икономика и паричната политика на ЕЦБ.Поскъпването на валутата поставя под риск износа към основни международни търговски партньори на ЕС – САЩ (която формира 20,8% от износа на ЕС през 2016) и Китай (9,7%). Въпреки ултраразхлабената парична политика на ЕЦБ и търгуването на еврото почти до паритет спрямо долара, износът на ЕС към трети страни се намира в застой от 2013. Прогнозите за ръста на БВП през 2018 се понижават заради по-малкия очакван принос на нетния износ.Силното евро също така оказва голямо влияние върху данъчните приходи в Европа. Корелацията между обменния курс евро-долар и оценките за печалбите на най-големите мултинационални компании, представени в индекса Stoxx Europe 600, е много висока.

 

Според изчисления на експертите едно поскъпване на еврото с 10% спрямо долара би било еквивалентно на 8% спад в печалбите на компаниите като финансов резултат, което води до по-ниски приходи от корпоративен данък. От инвестиционна гледна точка, тъй като печалбите на компаниите спадат, европейският капиталов пазар може да се окаже надценен.Ако еврото продължи да поскъпва, икономическото възстановяване в ЕС е поставено пред голямо предизвикателство. Така че еврозоната се намира в трудна позиция. Тя не може да премахне стимулите, тъй като правителствата, финансиращи се чрез дълг, ще се окажат под сериозен натиск с оглед на по-високите разходи за обслужване на задълженията си, или от друга страна - да увеличи стимулите, за да обезцени валутата си, тъй като ефектите на този инструмент вече са изчерпани.Единственият вариант е структурни реформи, макар че повечето правителства се страхуват от тях дори и в добри за икономиката времена.

bloombergtv.bg

Четете още:Ще си партнираме с Полша и с Япония в областта на науката 

Коментари ( 0 )