IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
14:01 | 20 септември 2017
Обновен: 19:18 | 25 април 2024

Варна остава желан за инвестиции град

За трети път тази година се проведе кръгла маса Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса

По материала работи: Борис Проданов
Варна остава желан за инвестиции град

За трети път тази година се проведе кръгла маса на тема „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“ между местните власти, бизнеса и университетите във Варна.

 

Присъстващите изтъкнаха необходимостта от сътрудничество между местната власт и бизнеса от инвестиции и развитие в морската столица.

 

Подчертан беше фактът, че във Варна има 6 вуза. Според бизнеса младите хора, които завършват тези добри университети, започват веднага добре платена и постоянна работа, правят покупки и така стимулират търговията, производството и най-вече пазара на жилищни имоти.

 

Собствениците на бизнес сгради искат да има предвидимост, което очакват като съдействие от държавата и от местната власт. Тези сгради очакват наематели, които да развиват бизнес, създавайки нови работни места.

 

Сред присъстващите бяха кметът на Варна Иван Портних, главният архитект Виктор Бузев, областният управител Стоян Пасев, представители на ресорните дирекции в община Варна,  академичното ръководство на висшите учебни заведения в региона, директори на профилирани гимназии, изпълнителни директори на големите компании в региона и компании, членове на партниращите на проекта асоциации.

 

Иван Портних уточни, че през последните две години и половина се работи усилено за подготовката и реализацията на инфраструктурни проекти, а на база преки чуждестранни инвестиции Варна е на второ място след София за 2017 г.

 

По време на събитието бе коментирано, че 38 % от бюджета на общната са насочени именно към образование, където предстоят още инвестиции в размер на 35 млн. лв. за 2017/18 г. През 2016 г. са усвоени 350 млн. лв. за подобрявне цялостната инфраструктура на града и са планирани още 300 млн. лв. за предстоящата 2018 г.

 

По време на дискусията бяха поставени акценти върху теми като стратегии и политики за стимулиране на конкурентоспособността на бизнеса и региона чрез аутсорсинг и ИКТ; промотиране на Варна като добро място за инвестиции и развитие на високи технологии, BPO услуги и бизнес имоти; осигуряване на преференциални условия за инвестиция в изграждане на модерни бизнес сгради в региона; стимулиране на образователни инициативи за подготовка на кадрите в региона, съобразно изискванията и целите на бизнеса; намирането на подходящи кадри чрез взаимодействие с местни университети; осигуряване на привлекателни условия за живот – зелени зони за отдих, развитие на транспортната мрежа, условия за културен и социален живот, ниски данъци; подобряване условията за сътрудничество между местните власти, университетите и бизнеса.

Коментари

Новини Варна