IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
17:39 | 15 октомври 2017
Обновен: 12:48 | 21 април 2024

Роботизирана ферма за първи път отгледа култури без човешко участие

Обемът на прибраното зърно е 4,5 тона

По материала работи: Юлиян Атанасов
Роботизирана ферма за първи път отгледа култури без човешко участие

Първата в света напълно роботизирана ферма „Британска свободна ръка“ е успяла да посее  и събере ечемик без присъствието на хора на полето, обявиха инициаторите на проекта. Проектът, чиято обща стойност се оценява на 250 хиляди долара, беше завършен миналия месец. Обемът на прибраното зърно е 4,5 тона, а ечемикът е отглеждан на площ от около 2,5 хектара, използвайки безпилотни трактори и дрони. Роботизираната ферма е съвместен проект на университета „Харпър Адамс“ и земеделска компания.

 

„Проектът беше невероятно добър от гледна точка на цена и качество. Това стана възможно благодарение на използването на софтуер с отворен код. Бяхме в състояние да програмираме оборудването си на базата на евтини автопилоти , “ коментираха инициаторите.Инженерът на проекта Hands Free Hectare Кийт Франклин отбеляза, че роботизацията на отделните сектори на селскостопанските системи е използвано и по-рано, но финансирането обикновено идва само в една област.

http://agrozona.bg

 

Четете още: 1500 кг маслини иззеха от склад в Пазарджик

Коментари

Новини Варна