IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:13 | 16 ноември 2017
Обновен: 01:45 | 25 април 2024

Търсят варненски хотелиерски кадри и за зимните курорти

Германия също се нуждае от български работници за зимния сезон

По материала работи: Пламен Янков
Търсят варненски хотелиерски кадри и за зимните курорти

Много от зимните курорти в България търсят хора, работили през летния сезон по хотелите във Варненско. Така им се дава шанс да удължат заетостта си по специалността. Напоследък и Германия търси много активно наши кадри за зимния сезон. Това сподели в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. Става дума за всякакви кадри от хотелиерството и ресторантьорството – като се започне от администратори и се стигне до готвачи и пом.-готвачи, уточни той. Те са най-търсени и понастоящем на българската трудова борса. Напоследък има и доста свободни позиции за продавач-консултанти, траен глад има и за международни шофьори, посочи Михайлов. 

 

Той каза, че равнището на безработицата във Варна към момента е около 3% и е сред най-ниските в страната. В Бюрото по труда са регистрирани  малко над 5000 души, при 170 000 души икономически активно население в морския град. През последните 2 г. се наблюдава спад на безработицата, дори и в селища с традиционно високи нива като Дългопол и Вълчи дол. Намалението спрямо м.г. е с над 5%. Обяснението е, че много от безработните са намерили реализация в по-големите градове или в чужбина. Варна става предпочитано място за живеене и от много млади хора от други краища, които завършват образованието си тук. 


Божидар Михайлов открои и страните, към които  българските работници се насочват най-често. Това са Германия, Испания и островите на територията на Гърция. Най-много вакантни места там обявяват в селското стопанство и в социалната сфера за подпомагане на възрастни хора по домовете им.  

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Вижте целия разговор:

"Щрихи от утрото" (16.11.2017) - Кои са най-търсените кадри на пазара на труда

Коментари

Новини Варна