IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:04 | 23 ноември 2017
Обновен: 21:59 | 25 април 2024

Във Варна вече се продават електронни билети за градския транспорт

Новата система работи по линия №10 (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна вече се продават електронни билети за градския транспорт

Новата автоматизирана билетна система в градския транспорт на Варна беше представена на пътници и медии. Тя вече функционира по линия №10 като част от проекта „Интегриран градски транспорт“.

 

Машините и по спирките на линия №10 вече работян. On-line са 34 апарата.

 

Ръководителят на проекта Биляна Якова лично показа как действа техниката. Няма промяна на цената на билетчетата и те остават по левче. За „десятката“ има стандартни хартиени билети за еднократно пътуване, както и карти, които могат да се ползват до съответното изчерпване на кредита в тях. Те се закупуват от машини, които функционират както на спирките, така и в самите рейсове. Приемат монети и хартиени пари до 5 лв.

 

Биляна Якова 

 

Задължително обаче е валидирането на билетите в други апарати, разположени само в автобусите. Паралелно с това и обикновените хартиени карти на „Градски транспорт“ ЕАД за линията ще важат. Електронните карти обаче са най-удобни, защото могат да се зареждат многократно. За ползващите линията еднократно е подходящ и хартиен билет. Важното е, че в рамките на 1 час всеки пътник може да ползва автобуси в определената от билета зона без ограничения.

 

 

Избор на електронен билет и валидация.

 

Поетапно ще бъдат включени и останалите линии, които обслужват града от „Градски транспорт“ ЕАД. В помощ на гражданите са осигурени екипи, които помагат на пътниците при ползване на машините за билети. Консултантите носят баджове и ще обясняват как става закупуването на билети или карти и валидирането им.

Биляна Якова коментира, че забавянето на електронната билетна система е свързано с техническите параметри за фискализация на машините. С представяне на новата транспортна схема на Варна ще се осигури и началото на работата им за всички линии. Според наши източници това ще стане до края на февруари догодина.

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Пускат пилотно автоматизираната билетна система по линия №10

Коментари

Новини Варна