Рецепти за днешния празник
Петел с ориз, попска яхния, питка с паричка
Публикувана: 1 Jan 2018 | 9:00

Петел с ориз

Необходими продукти:

1 средно голям петел
2 моркова
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. ориз
черен пипер на вкус
сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Почистваме и нарязваме петела на порции. Слагаме го в тенджера и го заливаме със студена вода. Слагаме го на котлона, като заври, го разбъркваме и посоляваме.
Оставяме месото да ври, докато се свари леко, но не напълно. Запазваме бульона, в които е врял.
Изчистваме и измиваме ориза, почистваме и нарязваме на ситно морковите. В тавичка слагаме ориза, добавяме морковите и ги заливаме с олиото. На 1 ч.ч ориз слагаме 4 ч.ч. бульон, в който е врял петелът. Добавяме месото, посоляваме на вкус и печем, докато оризът поеме бульона и месото се зачерви.
Ястието поднасяме в чиния, с ориза и до него месото.

 

 

Попска яхния

Необходими продукти:

800 г пилешко месо или месо от кокошка
145 мл вино
3 домата
1 1/2 с.л. брашно
3 дафинови листа
540 г дребни лукчета
8 скилидки чесън
4 глави лук
120 г масло
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на парчета и го запържваме леко в част от мазнината, след което го изваждаме.
В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязаният лук, а след това прибавяме брашното и червеният пипер. Връщаме месото, заливаме го с виното и малко топла вода, посоляваме на вкус и го варим заедно с дафиновия лист и черния пипер.
Когато омекне месото, прибавяме предварително задушените в останалата мазнина лукчета, обелените скилидки чесън и настърганите домати.
Варим ястието още няколко минути и го сваляме от огъня.

 

 

Питка с паричка

Необходими продукти:

1 кг. брашно
15 г мая
10 г захар
1/2 ч.л. сода
2 г сол
хладка вода
40 мл. растително олио
паричка

 

Начин на приготвяне:

Размиваме маята с малко топла вода, добавяме захарта и малко брашно, разбъркваме, и оставяме на топло място да втасва
Пресяваме брашното два пъти и в средата му правим кладенче, в което изсипваме втасалата мая.
Прибавяме солта и содата, сипваме водата и замесваме тестото.
В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката.
Слагаме паричката и я оформяме.
С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката.
Оставяме я да втасва на топло около 40 минути.
Печем питката в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути.

 

Още по темата: Трапезата за Сурваки

 

Коментари ( 0 )