IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
14:04 | 31 януари 2018
Обновен: 17:03 | 24 април 2024

ОбС – Варна, прие цените за „синята зона“

АГ-болницата получава субсидиране, отново ще има концерт на МТV на плажа

По материала работи: Борис Проданов
ОбС – Варна, прие цените за „синята зона“

Местният парламент прие промени в 2 общински наредби, с които и Варна да се сдобие с т.нар. синя зона. Съветниците администрираха цените за платено паркиране в центъра на морската столица.

 

Левче на час – толкова ще струва кратковременният престой, издължен с SMS, чрез мобилно приложение или в кеш – в търговски вериги или заведения в обхвата на паркинга. Опция ще бъде паркирането само за половин час. Електромобилите ще спират в „синята зона“ безплатно. За тях ще има и колонки за зареждане.

 

За търговци, в зависимост от района (център или широк център), цените са между 150 до 120 лв. на месец, като служебният абонамент е съответно 350 и 300 лв. Извън обхвата на зоната ще се плащат 1320 лв. годишно за автомобил.

 

За живеещи в обхвата на „синята зона“ първото возило ще струва 5 лв. месечно, или 55 лв. годишно. За второ цената скача двойно - 10 лв. на месец или 110 лв. на година.

 

Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината, хората с увреждания.

 

Съветниците отмениха старата наредба за организация на движението на територията на общината и приеха нова, с която се регламентира режимът на кратковременно платено паркиране.

 

Съгласно документа работното време на „синята зона“ ще бъде от 9 до 19 ч. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.

 

Отначало се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др.

 

Въведе се и райониране на зоните за паркиране. Предстои общината да реализира информационна кампания, за да запознае варненци с него.

 

С близо 1,3 млн. лв. от бюджета на общината ще се финансира Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“, решиха още съветниците. С 400 000 лв. от тази сума ще бъде купена медицинска апаратура, а с малко над 350 000 лв. ще се направи частичен ремонт на сградата. 277 000 лв. са предвидени за изграждане на пристройка на външен асансьор. Необходимо е и финансово оздравяване на лечебното заведение, за което общината ще отдели близо 203 000 лв.

 

Най-голямото събитие на лятото в България – MTV Presents Varna Beach, ще се завърне в града през 2018 г. Тази година организаторите обещават още по-голямо шоу. Разходите за реализиране на проекта възлизат на общо 2 млн. евро, като съветниците дадоха съгласието си община Варна да участва със 150 000 евро.

 

Още по темата: Общинският съвет одобри рекорден бюджет за Варна – 393,7 млн.лв.

Коментари

Новини Варна