IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
12:06 | 31 януари 2018
Обновен: 13:03 | 20 април 2024

Общинският съвет одобри рекорден бюджет за Варна – 393,7 млн.лв.

Макрорамката позволява да се изпълнят основните приоритети за 2018 г.

По материала работи: Борис Проданов
Общинският съвет одобри рекорден бюджет за Варна – 393,7 млн.лв.

Рекорден бюджет от 393,7 млн. лв. на Варна беше приет от Общинския съвет. Макрорамката е увеличена спрямо първоначалния бюджет за 2017 г. със 123 млн. лв. Приходите и разходите са по-високи и с 45 млн. лв. в сравнение с актуализираната в края на миналата година финансовата рамка, която възлизаше на 348,7 млн. лв.

 

Очакваните местни приходи в бюджета са в размер на 267,2 млн. лв., а постъпленията от делегирани от държавата дейности – 126,5 млн. лв. От данъци приходите са над 80,2 млн. лв., а неданъчните приходи – 70,815 млн. лв.

 

Основните приоритети през тази година са превръщане на Варна в град на развитието и град на знанието. Морската столица – туристическа дестинация за 4 сезона, остава другата голяма цел за администрацията. Същевременно местните данъци и такси и през 2018 г. ще бъдат запазени.

 

Увеличение на средствата има почти по всички пера. Най-голям дял заемат разходите по функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ – 162,7 млн. лв., следвана от функция „Образование“ – 118,6 млн. лв. За здравеопазване са заделени 19,5 млн. лв., за социално подпомагане и грижи ще бъдат изразходвани 15,6 млн. лв., а за почивно дело, култура и религиозни дейности – общо 16,8 млн. лв.

 

Над 3,67 млн. лв. ще бъдат вложени в проектиране на обекти. 1,3 млн. лв. е общинският бюджет за спорт. 31 млн. лв. ще се отделят за отчуждаване на имоти през 2018 г. Приходът от туристически данък е заложен в рамките на 4,5 млн. лв. – постоянният ръст на събираните средства дава надежди за още по-добър сезон т.г. За дейност „Транспорт“ сумата възлиза на 8,2 млн. лв. С тях ще бъдат доплатени абонаментните карти за градски транспорт на пенсионерите, учениците, студентите и инвалидите.

 

В амбициозната капиталова програма е включена и реконструкцията на кръговото кръстовище в началото на к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. През 2018 г. с пари от общинския бюджет ще продължат ремонтите на ул. „Студентска“, „Ана Феликсова“, „Цар Борис III”. Ремонтни дейности ще има и на улиците „Кап. Рончевски“, „Баба Тонка“, „Флора“. За реализацията на мащабни проекти през тази година Варна отново ще разчита и на европейско финансиране. Със средства от еврофондовете ще бъдат ремонтирани основните пътни артерии в кв. „Аспарухово“ – ул. „Мара Тасева“, ул. „Първи май“ и бул. „Народни будители“. Предвижда се още рехабилитация на алеи и изграждане на нови площадки за спорт и игра в Морската градина. Междублокови пространства в града също ще придобият нов облик с финансовата подкрепа  от европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

Завишение има и на парите за спорт. Общинският бюджет през 2018 г. е 1,3 млн. лв., което с 50 000 лв. повече спрямо предходната година. Фокусът отново ще бъде върху ученическия спорт.

 

В изказванията съветниците адмирираха заложените огромни средства за развитието на Варна. Събираемостта на данъците и сериозните постъпления в местната хазна позволяват това да се случи. Инфраструктура, здравеопазване, образование, туризъм – всичко прави морската столица все по-привлекателен град.

 

Огромен успех е привличането на над 85 млн. лв. от държавата за двата големи инфраструктурни проекта – най-мащабният – изграждането на бул. „Васил Левски“ и пробива на бул. „Сливница”.

 

Имаше и критики, насочени основно към целесъобразността на вложените средства в транспорт и инфраструктура.

 

Като цяло бюджетът позволява Варна да стане още по-привлекателен град и да се изпълнят заложените приоритети. Посочено беше, че на упражненията по риторика срещу предложената макрорамка се противопоставят видимите резултати от многомилионните инвестиции в последните години. Над 200 млн. лв. бюджети от 2008 до 2010 г., са изхарчени без реални подобрения за града, но са завещали немалко проблеми.

 

В гласуването Бюджет 2018 събра голямо мнозинство в местния парламент - 33 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържал се“.

 

„Всеки глас „за“ този бюджет е в подкрепа за развитието на града ни. Убеден съм, че с рекордния бюджет 2018 г. ще бъде изключително успешна за Варна и в края на годината ще се похвалим с добри  резултати“, изтъкна кметът Иван Портних след гласуването и беше бурно аплодиран след словото си.

 

Още по темата: Общинските съветници гласуваха Годишната програма за управление и разпореждане с имоти

Коментари

Новини Варна