IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:21 | 31 януари 2018
Обновен: 15:32 | 3 май 2024

Общинските съветници гласуваха Годишната програма за управление и разпореждане с имоти

Предвижда се да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Общо 31, 265 млн.лв. ще отдели община Варна за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града. Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., която беше одобрена от местния парламент.

 

Още 430 000 лв. са заделени за събаряне на сгради – общинска собственост, за застраховане на застроение имоти, за изготвяне на технически паспорти на сгради, за изработката на подробни устройствени планове и др.

 

За отчуждаване на земя в бюджета има 16,465 млн.лв., а на сгради – 14, 8 млн. лв. Принудително отчуждени ще бъдат имоти, попадащи в плановете на мащабните инфраструктурни проекти, сред които са новият бул „Левски“ и пробивът на бул. „Сливница“.

 

Планираните приходи от сделки с имоти са в размер на 9,96 млн.лв. Те ще влязат в хазната от  продажби на имоти, наеми, включително на плажове държавна собственост, концесии, приватизация.

 

На публичен търг или чрез конкурс община Варна възнамерява да продаде над 70 имота в различни части на града, включително в селата Тополи, Константиново и Каменар. От тях се очакват  4,79 млн.лв.

 

Зарядните станции за електрически автомобили, които ще влязат в новата „синя зона“ на Варна, също бяха приети на сесията. Съветниците дадоха съгласието си да се предостави право на безвъзмездно монтиране на станции върху общински имоти в полза на ОП „Общински паркинги и синя зона“.

 

Предвижда се да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др.

 

Още по темата: Кметът Иван Портних: Днес е много важен ден за Варна

Коментари

Новини Варна