IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
14:40 | 15 февруари 2018
Обновен: 00:01 | 26 април 2024

Владимир Уручев, евродепутат: Директните плащания към земеделците няма да се спират

Нашата страна трябва да направи всичко възможно и за изравняване на евросубсидиите за родните производители с тези на другите държави в ЕС, смята той

По материала работи: Ставри Таргов
Владимир Уручев, евродепутат: Директните плащания към  земеделците няма да се спират

Директните плащания от ЕС към земеделците и фермерите няма да се спират. Няма подобна заявки от европейските институции. Това заяви в интервю за тв „Черно море“ Владимир Уручев, евродепутат и член на комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП. Поводът бе участието му в Шестата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда в курорта Златни пясъци.

 

Директните плащания са сред стълбовете, които гарантират доходите на земеделските стопани. А в целия ЕС те са най-ниски в сравнение с останалите икономически сфери. Може би обаче ще се пристъпи към по-справедливо разпределение на тези плащания. Коментарите са свързани с техният таван и по-точно къде ще бъде този таван. Много се говори напоследък и за т.нар. регресивно плащане, т.е., първите хектари да получават възможно най-големите суми, а следващите – по-малки. 

 

Дебатите по това ще бъдат сериозни, защото няма как по въпроса да се изработи единна политика. Заради големите различия в селскостопанските парцели, в собствеността на земята и т.н., обясни евродепутатът.

 

Евросубсидиите за българските земеделци и фермери са около 60% от размера на тези в другите страни  от ЕС. Нашата страна като председателстващ на Европейския съвет в момента ще направи всичко възможно за ускорено изравняване на тези средства, убеден е Уручев. Разговорите няма да са никак лесни. Защото едно и при доход от 1 000 лв. да взимаш субсидия от 200 – 300 лв., съвсем друго при 10 000 евро да получаваш 2 000 – 3 000 евро. Просто трябва да се намери работеща формула, смята Владимир Уручев.

 

Според него един от най-големите проблеми в селското стопанство е свързан с връзката между фермера(земеделеца) и прехраната на населението. В нея трябва да настъпят изменения. Така че производителят да е толкова важен колкото и потребителят. В момента по-важни са търговците, припомни евродепутатът.

 

Той посочи, че комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, на която е член, ще излезе до няколко месеца с доклад за бъдещето на общата селскостопанска политика в ЕС. Въпросът е на дневен ред, тъй като започва нов програмен период, в който се търси финансиране на отделните политики в сектора. А натискът от излизането на Великобритания от ЕС е много сериозен – очаква се намаление на общия бюджет и на постъпленията.

 

Вариантите за справяне със ситуацията са различни и от избора  на един или друг зависят бюджетите на отделните политики в сектора. Затова бъдещето на общата селскотопанска политика в ЕС е основна тема за нашата комисия, обобщи Владимир Уручев.
 

Ставри Стефанов

 

Още по темата    Определят политиката за земеделието след 2020 г. на форум във Варна

 

Още във видеото   "Щрихи от утрото" (15.02.2018) - Какво е мястото на България в селскостопанска политика на ЕС?

Коментари

Новини Варна