IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:10 | 14 февруари 2018
Обновен: 19:49 | 21 март 2024

Определят политиката за земеделието след 2020 г. на форум във Варна

Сред гостите са високопоставени експерти от ЕК и ЕП

По материала работи: Ставри Таргов
Венцислав Върбанов.

Определяне на общата селскостопанска политика(ОСП) след 2020 г. Това е една от основните теми на шестата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда в курорта Златни пясъци край Варна. Сред високопоставените гости на форума, в който участват над 600 души,  са Чеслав Шекерски, председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, Михаил Думитру, зам.директор на ГД „Агри“, министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, евродепутатът Владимир Уручев, председателят на комисията по земеделие и храни към НС Десислава Танева и други.

 

Преди година започнахме дебат за ОСП у нас и над 30 неправителствени организации се обединихме  около обща позиция, която сега е политика и на нашето правителство. Вече имаме и самочувствието да я отстояваме, каза пред журналисти Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, която е организатор на форума.

 

Нашите основни искания са запазване на подпомагането на хектар, на обвързаната подкрепа и на двата стълба. Желаем и опростяване на схемите за подпомагане. Когато правилата са ясни, това ще е еднакво добре за производители и администратори, поясни Върбанов.

 

Ще се настоява също за изравняване на европейските субсидии в страните от ЕС. Сега процентите не са еднакви. Форумът се провежда във важен момент, когато България е председателстващ на Европейския съвет, а българският земеделски министър е председател на съвета на европейските министри на земеделието. Това ще позволи да се отвори дебат и за бюджетната рамка, защото всякакъв вид политики се нуждаят от подобни рамки, каза още Върбанов.

 

На форума ще бъдат дискутирани и темите, свързани с поземлените отношения, поливното земеделието, борбата с градушките, с промяна на определението за активен фермер и други.   

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна