IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:18 | 7 март 2018
Обновен: 09:42 | 20 април 2024

ЕК подготвя нов регламент срещу нелоялните търговски практики

Комисията създаде „Работната група за селскостопанските пазари“, съставена от 12 експерти

По материала работи: Слав Велев
ЕК подготвя нов регламент срещу нелоялните търговски практики

Европейската комисия ще работи по изготвянето на нов регламент срещу нелоялните търговски практики. Той ще бъде представен тази пролет, пише euractiv.com. През 2016 г. Комисията създаде „Работната група за селскостопанските пазари“, съставена от 12 експерти. Те обявиха окончателното си решение през ноември 2016 г., застъпвайки се за хармонизирано европейско законодателство. Така според експертите ще спрат практиките, от които фермерите страдат. Комисията ще приеме препоръките на работната група за формулиране на свои предложения през пролетта.

 

Експертите предлагат ограничаване на сроковете за плащане до 30 дни, за да се избегнат текущите закъснения, както и да се определят условията на търговския обмен. Това ще стане като се забрани всяка едностранна промяна без съгласието на земеделския стопанин. Въпреки че тези препоръки бяха добре приети от държавите-членки, те бяха критикувани от търговци на дребно, според които твърденията, че супермаркетите злоупотребяват с властта си са неточни. „Обвиненията за нелоялни търговски практики са анекдотични и липсват доказателства“, твърдят представители на търговците.

 

Според Паоло Гувея от обединението Копа Коджека тези аргументи остават недостатъчни, като истинският въпрос е ефективното прилагане на законодателствата, а не тяхното съществуване. „Няколко държави, като Португалия, имат законодателство срещу нелоялните търговски практики, но тяхното прилагане е неефективно. Същото важи и за европейското законодателство относно закъснелите плащания. Приети са разпоредби, но такива практики все още съществуват.“, казва той. Гувея призовава за прилагане на задължително европейско законодателство. То трябва да се основава на система от санкции и проверки от независим орган на европейско равнище.

Четете още: В Европа все още остава разделението между мъжки и женски професии

Коментари

Новини Варна