IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
17:06 | 26 юни 2018
Обновен: 00:34 | 28 март 2024

Общинските съветници одобриха дофинансиране на „Градски транспорт“

Решението беше взето на постоянната комисия „Финанси и бюджет“

По материала работи: Борис Проданов
Общинските съветници одобриха дофинансиране на „Градски транспорт“

„Цифрите говорят, че „Градски транспорт“ е на загуба, защото приходите му сега са равни на тези от 2007 г. Цената на билета през годините е една и съща, докато Фонд работна заплата се е увеличил 4 – 5 пъти на 20 млн. лв. Разходите обаче са намалели, което е следствие от икономиите. Но няма как да не се повишават доходите на служителите. Стандартът на живот в страната нараства.“

 

Така председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов отговори на обвиненията на лидера на Градския съвет на БСП във Варна Борислав Гуцанов за лошото (според него) финансово състояние на общинското дружество.

 

Поводът за дебата беше гласуване в постоянната комисия „Финанси и бюджет“ на 1,112 млн. лв. без ДДС от общинската хазна.

 

Според Гуцанов „Градски транспорт“ е на загуба 3 млн. лв., което се дължи на „течове“ и „чадъри“. Той дори поиска смяна на ръководството на дружеството.

 

Лидерът на групата на ГЕРБ в местния парламент Марица Гърдева обясни лошите финансови резултати с намаляване на приходната част в бюджета на „Градски транспорт“, заради намалелия пътникопоток, сериозната социална политика към ученици, хора с увреждания и пенсионери, както и запазването на цената на билета от 1 лв.

 

Янко Станев от СДС подкрепи мнозинството с аргумента, че „Градски транспорт“ вече не е типична общинска фирма за печалба, която трябва да се притиска за дивидент. От нея варненци търсят социални придобивки, затова и необходимо да й се помага.

 

В крайна сметка само с 1 глас „против“ съветниците от комисията взеха решение за финансова подкрепа на „Градски транспорт“.

 

Още по темата: 20 млн. лв. годишно плаща за заплати „Градски транспорт“ - Варна

Коментари

Новини Варна