IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
13:08 | 12 юли 2018
Обновен: 04:57 | 11 април 2024

Нов модел за развитие на образованието предлага ВСУ

Целта е да се изградят работещи отношения между университетите, бизнеса и институциите в международен мащаб

По материала работи: Слав Велев
Снимка Полина Петрова

Нов модел за развитие на образованието в следващите години предлага Варненският свободен университет „Черноризeц Храбър“. Това разкри неговият президент проф. д.и.н. Анна Недялкова. Много от инициативите ще стартират от първи октомври тази година. Моделът условно е наречен "Алианс 4.0". "Целта ни е съобразно предизвикателствата на времето, в което живеем, на входа на четвъртата индустриална революция, да развием изцяло нов модел на образование, базиран на предприемачеството и конкурентноспособността, за да спомогнем за формирането на качествата на личността, която  носи напредък. Реализирането му изисква концентрация на академичен капацитет, създаването на високотехнологична среда, благоприятен климат за международни партньорства и стимулиране развитието на нови пазари", подчерта проф. Анна Недялкова. 
 

Идеята е да се създаде споделено пространство за цифрово образование, изследвания и технологичен трансфер и да се гарантират работещи отношения между университетите, бизнеса и институциите, не само в национален, но и в международен аспект. 

 

Вече е формирана партньорска мрежа от над хиляда университети, банки и бизнес организации, които са готови да участват в този процес на обучение на кадрите. От новата учебна година във ВСУ ще стартират няколко магистърски програми, които са в партньорство с чуждестранни университети. Сред тях са програмата по кръгова икономика, предприемачество, киберсигурност и Data Science, както и "Интелигентни системи за сигурност" и "Дигитално строителство". 


"Новият проект е подчинен на една от нашите основни цели и на една страна от нашата мисия като университет – да помагаме на младите хора да се образоват и едновременно с това да формираме у тях мотивация, желание и нагласа да останат да работят в България. Това е един от аргументите, с който предлагаме международни екипи в процеса на обучение и по отношение на стажове и практики. Целта е да помогнем на нашите студенти да видят каква е практиката в чужбина, но да опитаме да ги задържим да останат да работят в България", допълни ректорът на ВСУ проф. Галя Герчева.


Инициатива е станала възможна благодарение на шансовете, предоставени от председателството на България на Съвета на ЕС, което е довело у нас значими форуми, на които са създадени контакти с водещите страни в сферата на новите технологии.  Партньорствата са в рамките на формациите Западни Балкани и "16+1", която обединява страните от Централна и Източна Европа с Китай. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна